Znate li za Sukuland u Kaknju? Elsa ima neobičan hobi zbog kojeg je poznata širom Balkana

Oduvijek sam voljela se baviti cvjećarstvom, međutim, kada sam zatvorila radnju već je bilo kasno bilo šta raditi jer je već bio septembar- govori Elsa Bećirhodžić za ITV Zemlja i ljudi, krenula je u istraživanje preko interneta i tu je sve počelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je počelo prije šest godina kad je Elsa, iz Bukovlja kod Kaknja, nakon što je zatvorila privatnu trgovinu odlučila se pronaći u nekom hobiju i sasvim slučajno se susrela sa sukulentima.

Radi se o biljkama specifičnog izgleda, rijetke su na bh. tržištu a poznate su po svojoj ljepoti i “štednom” načinu života.

U Elsinom vrtu danas je više od 700 vrsta sukulenata, u njima su mjesto našle vrste iz brojnih država svijeta, sajmova na kojim je učestvovala ali i poklona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U početku nije mogla pronaći ono što je željela u svojoj okolini upravo zbog nedovoljne zastupljenosti u Bosni i Hercegovini pa je istraživala čitajući tekstove na internetu, i tako je sve krenulo.

“Još uvijek je to hobi, samo što sad mogu reći da je samofinansirajući. Uspjela sam da razmnožavam biljke koje sam nabavljala, ponešto u grupi da razmjenim i sitno da prodam”, kaže za ITV Zemlja i ljudi Elsa.

Od jedne biljke do “Sukulanda” kako od milja naziva svoj bogati vrt sukulentnim biljkama Elsa je danas vlasnica Facebook grupe

“Sukulentne biljke u Bosni i Hercegovini” u kojoj žene sa skoro cijelog Balkana razmjenjuju svoja iskustva i sukulentne biljke.
Ono što posebno ističe jeste podrška koju uživa od bliskih ljudi.

“Zaista imam veliku i nesebičnu podršku, prvu i najglavniju od muža. Moju baštu je muž napravio sve ručnom pilom, neko ko se nikad nije bavio tom nekom majstorijom… Cijelu terasu mi je napravio skoro bez alata. U familiji i komšiluku se zaista mogu pohvaliti podrškom. Imam tu u komšiluku jednog starijeg čovjeka koji ima obuča da kaže: “Elsa mi bi tebe trebali za predsjednika mjesne zajednice, kad se toliko boriš za te svoje biljke možda bi i za mjesnu zajednicu”, govori kroz smijeh.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE