Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Zenička „Ravna ploča“ večeras u Kaknju

Predstava „Ravna ploča“ prema tekstu Dragana Komadine, u režiji Lajle Kaikčije i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica večeras u 19.30 sati gostuje u Kulturno-sportskom centru Kakanj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od svoje premijerne izvedbe u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, predstava je osvojila čak devet festivalskih nagrada.

Autor teksta Dragan Komadina je izjavio da „dramski tekst prati posljednji dan u životu majke koja živi sama sa slijepim sinom u zabitom hercegovačkom selu, na obroncima Vran planine. Pogođena raznim životnim nedaćama, ona je izabrala samoću i izoliranost, podižući sina u jednom paralelnom svijetu gdje mu je njezina riječ jedini zakon i put.

Kako sada ostaviti dijete koje mu je bila jedina učiteljica i odgajateljica? Kako ga ohrabriti na nastavak života u okruženju koje mu je potpuno nepoznato? Uvjerena da ispravlja odvratnu nepravdu, sina je pretvorila u taoca vlastite prošlosti i uskratila mu normalan razvoj.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U predstavi igraju: Gordana Boban, Nusmir Muharemović, Robert Krajinović, Predrag Jokanović, Muhamed Bahonjić i Zlatan Školjić.

Scenografiju i kostimografiju predstave potpisuje Sabina Trnka, a muziku Igor Kasapović.

Za jezičku adaptaciju predstave je bila zadužena Naila Valjevac.