Zeničanin na ultrazvuk srca zakazan za decembar

Često smo svjedoci dobrih, ali i loših iskustava pacijenata kada su u pitanju neke zdravstvene ustanove u Bosni i Hercegovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Loše iskustvo pacijenta u bolnici može biti vrlo stresno i traumatično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Jedan od najvećih problema je dugotrajno čekanje na pregled koje može dovesti do pogoršanja stanja pacijenta.

 

Jedan pacijent odlučio je da podijeli svoje iskustvo na odjeljenju interne medicine Kantonalne bolnice Zenica, piše “Zenit”.

 

Zeničanin, koji je 1986. godište, navodi da je zbog tegoba sa disanjem i bolom u grudima otišao u porodičnu ambulantu kako bi potražio pomoć. Na osnovu urađenog EKG-a, mjerenja pritiska i zasićenosti kiseonika u krvi upućen je u Kantonalnu bolnicu Zenica.

 

“Nakon što sam došao u prijemnu ambulantu, na odjeljenju Interne medicine Kantonalne bolnice Zenica, mogu reći da sam odmah primljen u ordinaciju gdje mi je ponovo urađen nalaz EKG-a i izmjeren pritisak. Dežurni doktor Malik Ejubović, kojem se ovom prilikom i zahvaljujem na profesionalnosti i ljubaznosti, je rekao da je potrebno uraditi analizu krvi kako bi dijagnostikovali da li je došlo do srčanog udara (infarkta miokarda)”, priča on i dodaje:

 

“Nakon što su vrijednost tzv. troponina u krvi bile uredne, pušten sam na kućno liječenje i mirovanje uz obaveznu pretragu svih nalaza. Takođe, dobio sam i novu terapiju”.

 

Kaže da boluje od hipertenzije još od 2014. godine te da koristi terapiju za snižavanje krvnog pritiska.

 

Ističe kako mu je rečeno da je potrebno uraditi kompletnu krvnu sliku, UZV srca, ergometriju srca, UZV bubrega…

 

“Nakon povratka iz Kantonalne bolnice Zenica, u porodičnoj ambulanti sam dobio nove uputnice za bolnicu za nalaz UZV i ergometriju srca, te dodatnu analizu krvi. Rečeno mi je da odmah sutradan zakažem termin u Kantonalnoj bolnici Zenica i da bi mi oni na osnovu nalaza trebali dati termin već naredne sedmice. Porodični doktor me naručio i za UZV bubrega, ali mi je rekao da ću morati čekati slobodan termin koji će biti tek 11. aprila”, dodaje on.

 

Dodaje da je, kako mu je i preporučeno, već sutradan u jutarnjim satima otišao ponovo na odjeljenje Interne medicine Kantonalne bolnice Zenica gdje je, kako kaže, uvidio kakav je zaista zdravstveni sistem.

 

“Došao sam u bolnicu i dalje sa otežanim disanjem i jakom glavoboljom. Nakon što sam na šalteru predao nalaze sa uputnicama gospođa/ica mi je rekla kako ima termin u decembru mjesecu ove godine i upitala me da li mi odgovara. Zamolio sam je da mi ponovi izgovoreno, jer nisam bio siguran da sam dobro čuo, nakon čega sam upitao da li meni treba da se u tom periodu nešto dogodi gore kako bih ranije mogao biti primljen. Kazala je kako me za ergometriju srca može naručiti ‘ranije’ u mjesecu julu, ali da joj je naređeno da ne smije ubacivati dodatne pacijente u termine, te da će isti biti vraćeni”, priča razočarani Zeničanin i nastavlja:

 

“Upitao sam da li to znači da ja sada kao osoba koja radi i ima zdravstveno osiguranje, jer poslodavac redovno izmiruje obaveze, mora privatno platiti pomenuti nalaz? Odgovorila mi je da me razumije i da nažalost je i sama svjesna ‘nakaradnog’ zdravstvenog sistema i da je i to jedan od razloga što mnogi danas napuštaju BiH”.

 

Na kraju ističe da je imao pozitivna iskustva na drugim odjeljenjima i da je osoblje sa kojim je imao kontakt bilo ljubazno i pristupačno, ali je očigledno problem u samom funkcionisanju.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE