Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Žena izazvala burnu raspravu izjavom: Ići na posao je lakše nego biti majka kućanica

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šta vi mislite?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nekim porodicama nakon rođenja djece, jedan od roditelja odluči ostati kod kuće s njima umjesto da plaća dadilju ili kućnu pomoćnicu. To može biti teška odluka, pri čemu se u obzir uzimaju mnogi čimbenici.

Jedna mama na TikToku, koja se zove Sarz, ispričala je svoje mišljenje o tome u videu, i to je izazvalo veliku pomutnju. Naime Sarz, iz Melbournea u Australiji, je mama koja ponekad ostane kod kuće i brine za djecu, a ponekad ide na posao, piše Mirror.

– Želim vam reći nešto što zaposleni roditelj vjerovatno ne želi da roditelji koji ostaju kod kuće znaju. Ići na posao puno je lakše nego ostati kod kuće s djecom, a evo i zašto. Radnim danima kada moram ići na posao, slušam muziku sama, popijem kafu, prošetam gradom. Odem u ured i vodim razgovore za odrasle s drugim ljudima, odnosno koristim druge dijelove mog mozga koji se ne koriste kada sam kod kuće s djecom, a zatim ponovo moram putovati kući slušajući glazbu sama. No, onda mi nedostaju moja djeca i jedva ih čekam vidjeti kada dođem kući, a i oni mene jedva čekaju vidjeti, ispričala je, prenosi Večernji list.

Kada su u pitanju mame kućanice, Sarz kaže da je to zapravo puno teže jer vam mogu “proći dani bez normalnog ljudskog razgovora”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Od trenutka kada ujutro otvorite oči do trenutka kad ih zatvorite navečer, vi morate biti stopostotno uključeni u sve. To je stalni sukob, to je stalna potreba svih drugih, djeca viču na vas, vi vičete na djecu, i sve je u tome što trebate učiniti za nekog drugog, dodala je.

Roditelji s različitim mišljenjima odmah su se javili u komentare, a neki su rekli da to potpuno zavisi od vrste posla koji drugi roditelj radi i da je boravak kod kuće lakši.

– Ja sam majka kućanica i to je 100 puta lakše nego ići na posao. Naravno da ima izazova, ali to je za mene zapravo odmor, napisala je jedna korisnica.

– Ne slažem se. Možda je to zato što radim kao skrbnica za starije osobe, ali lakše mi je ostati kod kuće sa svojom djecom nego raditi, dodala je druga korisnica.

Ipak, drugi su se složili da je boravak kod kuće s djecom zahtjevniji i stoga znači da trebate više sna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Roditelj koji ostaje kod kuće s djecom treba više sna. Da, drugi roditelj možda radi više fizičkih poslova, ali oni se naspavaju svake noći, komentirala je treća korisnica.

– Slažem se 100 posto. Ja sam samohrana majka i tek sam se nedavno vratila svom poslu. Moja kći je s dadiljom dok ja radim i radni dani su mi mnogo opušteniji, zaključila je četvrta korisnica.

- Marketing -