― Marketing ―

 Zemlja bez mora, ali s 4000 otoka

- Marketing -

Laos je azijska zemlja, uskraćena za more, Vijetnamci su im blokirali čak i izlaz na more, protegnuvši se od sjevera na jug taman toliko da ovima upropaste ljetne planove. No, zato Laos ima nešto drugo na samom jugu zemlje, uz granicu s Kambodžom.

Ovdje se rijeka Mekong grana na desetke riječica, tvoreći mnoštvo riječnih otoka i bogati arhipelag od kojeg zastaje dah. Uz obale rijeka pod krošnjama palmi nalaze se lijepe drvene kućice, a svako malo naići ćete i na pješčane plaže koje izviruju iz vode. Premda je i sama vožnja brodićem ili čamcem kroz ove predjele dovoljna da vas baci u trans ili da se osjećate kao u starim dokumentarcima koji istražuju egzotične i nepoznate zemlje Dalekog istoka, ovdje postoje i neke nezaobilazne ”turističke” točke.

Neke od najpoznatijih atrakcija u ovom dijelu su stara željeznica koju su krajem 19. stoljeća izgradili Francuzi. Zove se Don Det–Don Khon jer povezuje otoke Don Det i Don Khon (sad ovo čudno ime ima više smisla).

- Marketing -

Korištena je do Drugog svjetskog rata i bila je duga 7 kilometara. Danas tvori muzej na otvorenom. Osim željeznice, ovdje se nalazi i još nekoliko ljudskih ruku tvorevina, među kojim je i raskošni budistički hram Wat Khon Tai u kojem se i danas čuvaju relikvije i umjetnine starih Kmera. U blizini su i slapovi Khone ili kako ih još zovu, Pha Pheng.

Nisu poznati po svojoj visini – štoviše, prilično su mali i hitri, uz nekoliko iznimki od onih visine oko 20 metara. No, zato su široki čak 11.000 metara. Zbog toga ih često smatraju najširim slapovima svijeta. Također je popularno promatranje dupina. Zvuči još čudnije nego ime lokalne željeznice, no radi se o posebnoj vrsti dupina koja se može pronaći u rijekama Daleke Azije, naročito u područjima blizu ušća u more.

Ono što ih čini prepoznatljivima jest njihov oblik glave koji je okrugao – imaju čelo kao avionsku pistu, što bi se reklo. Mogu težiti i po 200 kilograma, te dosegnuti duljinu od dva metra. Rekorder je čak 2,7 metara dugačak mužjak pronađen u Tajlandu, no možda ga upravo vi ugledate u rijeci Mekong. Rijeka Mekong inače spada među najduže rijeke svijeta. Njena dužina iznosi čak 4 900 kilometara što je svrstava na 13. mjesto u svijetu – duža je npr. od Volge, Dunava, Tigrisa, te rijeka Niger i Rio Grande. A kako izgleda ova ljepotica zajedno sa svojim neobičnim i simpatičnim stanovnicima, možete pogledati u videu.

- Marketing -