Željeznice FBiH planiraju uspostavljanje voza za Zagreb

Ponovno uspostavljanje željezničke linije Sarajevo – Ploče – Sarajevo ostvarilo je pozitivan pomak u željezničkom saobraćaju, a upravo zahvaljujući dobrim rezultatima u dosadašnjoj sezoni, u planu je i uspostavljanje vozne linije sa Zagrebom.

 

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Uspostavljanje sezonskog putničkog voza Sarajevo – Ploče -Sarajevo, koji je počeo saobraćati od 1. jula ove godine, u potpunosti je opravdalo očekivanja Željeznica FBiH.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

 

Taj voz saobraća samo petkom, subotom i nedjeljom, a tokom jula ukupno su prevezli 2.102 putnika, rečeno je Feni u ŽFBiH.

 

Cijena karte u jednom pravcu iznosi 25 KM, a povratna karta koja važi mjesec dana košta 41,40 KM. I za prijevoz na toj relaciji vrijede popusti od 30 posto (studenti, penzioneri, novinari) i od 50 posto (djeca između četiri i 12 godina, slijepe osobe i njihovi pratioci). Saobraćanje tog voza nastavlja se do 11. septembra ove godine.

 

Tokom prvih šest mjeseci ove godine, Željeznice FBiH prevezle su 173.688 putnika, što je za 205,23 posto ili 116.784 putnika više u odnosu na isti period 2021. godine, kada je otpremljeno 56.904 putnika.

 

Povećanje broja putnika zabilježeno je na svim željezničkim pravcima (Čapljina – Sarajevo – Čapljina, Konjic – Sarajevo – Konjic, Pazarić – Sarajevo – Pazarić, Sarajevo – Maglaj – Sarajevo, Sarajevo -Visoko – Sarajevo, Sarajevo – Zenica – Sarajevo). Jedan od razloga za značajno povećanje broja prevezenih putnika, kako navode iz ŽFBiH, jeste što su putnici prepoznali kvalitet usluge koju nude, pa su se počeli vraćati željeznicama kao najkvalitetnijem, ekonomski najisplativijem i najsigurnijem obliku prevoza.

 

“Željeznice FBiH planiraju sa novim redom vožnje ponovo uspostaviti željeznički putnički saobraćaj na relaciji Sarajevo -Zagreb. Tome bi, naravno, prethodilo ponovno povezivanje Sarajeva i Banje Luke, o čemu pregovaramo sa Upravom Željeznica RS”, istakli su iz ŽFBiH.

 

Kada je riječ o prijevozu robe, ŽFBiH su u drugom kvartalu ove godine prevezle 2.094.555 tona robe, a ostvareno je 213.621.669 tonskih kilometara, što je u odnosu na isti period prošle godine više za 0,6 posto tona prevezene robe i više za 5,2 posto tonskih kilometar

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Regijom se širi natpis s pijace u BIH, jednima je neukusan, drugima urnebesan

Dok jedni natpis smatraju pomalo neukusnim, drugima je fora. Mi...

Prvi šleperi ogrjevnog drva iz BiH već u Evropi

Prvi šleperi ogrjevnog drva iz BiH otišli su u...

Crnogorsku porodicu iz Berlina dirnuo gest bh. ugostitelja: Neka on i porodica biraju hotel sa pet zvjezdica

Bosansko-hercegovački ugostitelj Fahrudin Mešković održao je obećanje i u...