Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Zar je bolje od našeg: Građani piju mlijeko uvezeno iz Švedske, Poljske i Slovačke…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prošloj godini u Bosnu Hercegovinu je uvezeno mlijeka u vrijednosti od 19.049.855 KM, rekla je Aida Kapičija, stručni saradnik za saradnju sa medijima i poslove informisanja u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je naglasila Kopičija uvoz je bio iz Hrvatske, Mađarske, Slovačke, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Poljske i Švedske.

Proizvođačima iz BiH nije jasno zašto uvozimo toliko mlijeka, pored izuzetno kvalitetnog koje nastaje na našim farmama. Osim mlijeka, domaćim proizvođačima problem stvara i prekomjeran uvoz mliječnih proizvoda.

U Bosnu i Hercegovinu je 2022. godine uvezeno mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti 224 miliona maraka, dok je vrijednost izvoza bila svega 113 miliona maraka.

Podsjetimo, kako su ranije naveli iz Vanjskotrgovinske komore BiH, prerađivači godinama predlažu da se u slučaju pojave viškova sirovog mlijeka na tržištu, obezbijede sušare za zbrinjavanje mlijeka u mlijeko u prahu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takođe, kako je poručeno, uz pomoć nadležnih institucija, potrebno je strateški razvijati stočni fond, prenosi InfoBijeljina.

- Marketing -