Zakon o zaštiti potrošača u BiH na snazi već 15 godina! Samo educiran potrošač je zaštićen potrošač

Svjetski dan potrošača obilježava se 15. marta, a Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH poručuje kako je to još jedna prilika da se podsjetimo kako je informirani potrošač educiran potrošač, a educirani potrošač je zaštićen potrošač.

Zakon o zaštiti potrošača u BiH na snazi je već 15 godina. Potrošači su načelno upoznati sa Zakonom kao i sa ulogom Institucije ombudsmana i inspektorata koji rade na promidžbi potrošačkih prava i njihovoj zaštiti, navode u saopćenju iz te institucije.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Potrošači, kao ranjiva društvena skupina, mogu se najbolje informirati o svojim pravima na internet stranici Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH, kao i kontaktiranjem institucije putem telefona ili elektronske pošte. Značajnu ulogu u podizanju svijesti i nivoa znanja potrošača imaju također lokalna udruženja za zaštitu potrošača i mediji, gdje medijska prisutnost u ovoj problematici pomaže informiranju potrošača o njihovim konkretnim pravima, načinima podnošenja žalbi i mogućnostima ostvarivanja svojih prava.

Potrošači se u podjednakim udjelima žale u tri glavne oblasti, a to su: kupnja i servisiranje (garancija) tehničke robe, usluge od općeg ekonomskog interesa (isporuka grijanja, električne energije, vodoopskrba, odvoz smeća) kao i telekomunikacijski sektor. Za sve navedene žalbe potrošači se trebaju obratiti Instituciji ombudsmana, resornim ministarstvima entiteta, inspekcijama i nevladinim udrugama za zaštitu potrošača.

- Advertisement -Kakajnski Oglasi - Najveći oglasnik u Kaknju MegaOglasi - Brza prodaja i kupovina

U 2022. godini Institucija je zaprimila preko 1.200 žalbi potrošača, slično kao i prethodne godine.

U slučaju da potrošač ima žalbu na proizvod ili uslugu kupljenju-pruženu kod trgovca, nakon inicijalnog podnošenja usmene primjedbe trgovcu i nemogućnosti rješavanja, potrebno je da se potrošač pismeno obrati trgovcu, kao dokaz žalbe u daljnjem postupku, i ako trgovac i dalje ne rješava žalbu potrošača na način koji zadovoljava potrošača, potrebno je obratiti se ili Instituciji ombudsmana ili mjerodavnoj inspekciji županije ili entiteta.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Zakonom o zaštiti potrošača u BiH je propisana online kupnja pod nazivom Prodaja temeljem ugovora na daljinu. Istim poglavljem regulirano je pravo potrošača na predomišljanje u roku od 15 dana od dostave robe, bez obzira ima li proizvod nedostatak ili ne. Trgovac je dužan izvršiti povrat novca kupcu, a potrošač snosi jedino trošak povrata proizvoda.

Online kupnja sa sobom donosi određene prednosti, zbog čega je i doživjela globalni porast. Ipak, to podrazumijeva i određenu opreznost.

Potrošačima se predlaže posebno informiranje o samom trgovcu, tj. recenzijama određenog proizvoda, odnosno potrebno je provjeriti da li je stranica putem koje se vrši kupovina sigurna i pouzdana prije dovršetka samog plaćanja, kako ne bi došlo do prevare i većih posljedica od onih kada trgovci osporavaju povrat proizvoda ili novca, piše Bosnainfo.ba.

U dijelu osobnih podataka savjetuje se poseban oprez, posebice kada je riječ o određenim delikatnijim pitanjima i podacima koji se nikad ne provjeravaju, naravno i ne šalju povratno obrađivaču putem elektronske pošte ili telefona, navodi se u saopćenju Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Drama u policijskoj stanici u BiH: Vrijeđao, opirao se hapšenju pa polupao inventar

Sve je počelo kada su policajci zaustavili automobil radi...

Nermin Nikšić: SDP je demokratska stranka otvorena za različita mišljenja

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a oglasio se nakon odluke potpredsjednika...

Enesa radi sa 100 muškaraca i bolja je od njih: Ona je jedna od dvije zavarivačice u BiH

Enesa Lugonja jedna od dvije zavarivačice u FBiH ruši...