Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Zaboravljeni i prepušteni sami sebi: Građani već tri godine odsječeni od centra kantona, snalaze se kako umiju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani kada trebaju u kantonalnu bolnicu ili završiti administrativne poslove snalaze se, kako ko umije. A to snalaženje ih ističu itekako košta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je razdaljina između Vareša i Zenice, adminisitrativnog centra Zeničko-dobojskog kantona manje od 80 kilometara, stiče se utisak da je Vareš mnogo dalje. Već tri godine autobusi ne voze za Zenicu. Građani kada trebaju u kantonalnu bolnicu ili završiti administrativne poslove snalaze se, kako ko umije. A to snalaženje ih ističu itekako košta.

 

Razlog ukidanja linije Zenica- Vareš upravo je nerentabilnost, s druge strane iz općine siitču da čine sve što mogu. Pregovarali su sa minsitarstvim na kantonalnom i na federalnom nivou, te sa samim prevoznicima Ipak uspiostavljanej nove linije je gotovo pa nemoguće. Jedini izlaz vide u uspostavljanju turističke linije.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Pa onaj ko pokaže da ima uputnicu da nađemo modus kako ćemo ga obeštetit a oni koji idu rad turizma nek plaćaju. Mislim da je gotovo da smo gotovo zakonsko nemoguće po današnjoj proceduri po današnjoj regulativi uvesti novu liniju”, kaže Zdravko Marošević, načelnik Općine Vareš.

Najteže je u suštini, ističe općinski načelnik, naći satnicu koja će odgovarati, a da se ta satnica ne poklapa sa drugim prevoznicima odnosno njihovim registriranim linijama ka Zenici.

 

“Ništa neće se postići autobus da vozi pet ljudi morate priznat da on ne može pokriti ni minimum goriva a kamoli drugih troškova”, tvrdi on.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog aktuelne situacije, građani su primorani ići u drugom pravcu, jer za Zenicu nemaju mogućnosti. Vijećnici su podnosili inicijative,ali ističu ovo može riješiti resorno kantonalno ministarstvo.

 

Više u prilogu BHRT-a.

- Marketing -