Zabilježen pad industrijske proizvodnje u BiH za 1.8 posto

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Bosni i Hrcegovini u oktobru manja je za 1,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, a u odnosu na isti mjesec lani industrijska proizvodnja u BiH, kalendarski prilagođena, bilježi pad od tri posto, podaci su Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine.

Proizvodnja energije u oktobru veća je za 4,4 posto u odnosu na septembar, kapitalnih proizvoda za 2,8 posto, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju manja za 1,9 posto, intermedijarnih proizvoda za 3,6 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 4,9 posto.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

U oktobru ove u odnosu na isti mjesec prošle godine, proizvodnja kapitalnih proizvoda veća je za 5,2 posto, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju manja za 0,8 posto, intermedijarnih proizvoda za 2,4 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 4,9 posto, a energije za 11,1 posto.

Desezonirana industrijska proizvodnja u oktobru u poređenju sa septembrom veća je u proizvodnji i snabijevanju električnom energijom i gasom za 3,7 posto, u vađenju ruda i kamena za 0,8 posto, dok je u prerađivačkoj industriji manja za 1,7 posto.

- Advertisement -Kakajnski Oglasi - Najveći oglasnik u Kaknju MegaOglasi - Brza prodaja i kupovina

U oktobru, u poređenju sa istim mjesecom lani, industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, bilježi pad u prerađivačkoj industrija za 0,9 posto, proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom za 10,3 posto, a u vađenju ruda i kamena za 11 posto.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Konačno dobre vijesti: Gotovo je s rastom cijena polovnih vozila, pad je osjetan

Više od dvije godine trgovici polovnim automobilima trljali su...

U BiH nije dobila priliku: Bišćanka je među deset najljepših na svijetu

Zamislite da surfate internetom i onda slučajno ugledate svoju...