Za Općinu Kakanj mala stvar, za građane velika olakšica: Bajtarević novom naredbom olakšao proces prikupljanja dokumentacije

Vjerovatno ne postoji građanin Bosne i Hercegovine koji nije čuo floskulu “sistem je loš”, a sigurno ste i sami to izgovarali ukoliko se bavite poduzetništvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulazimo u treću deceniju slušanja kako će nam biti bolje i da sistem doživljava vlastitu katarzu. Uistinu, sistem neće ni u najavi promijeniti se dok oni koji ga čine prvi povuku potez.

Primjer povlaćenja pravog poteza, po ko zna koji put, ponovo bilježimo u Kaknju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi općinski službenici od danas imaju obavezu da pomognu građanima prije predaje dokumentacije na javne pozive i konkurse, na taj način će se izbjeći ili umanjiti slučajevi nepotpune dokumentacije na javnim pozivima.

Naredbu o uspostavi nove prakse naložio je Mirnes Bajtarević,načelnik Općine Kakanj. Za Općinu vrlo mala promjena, za građane ogromna jer to znači ukidanje besciljnog ‘lutanja’ po službama u potrazi za  određenim dokumentima.

“Za svaku dilemu obratite se službenicima”

Novom praksom službenici u Općini Kakanj imaju obavezu da pomognu građanima u prikupljanju dokumentacije, tvrdi Bajtarević.

  • Poštovani građani, tražite pomoć općinskih službenika, oni imaju obavezu da vam pomognu u vezi dokumentacije koju prikupljate. Za svaku dilemu obratite se službenicima iz službe koja je objavila konkurs. Pomoć tražite na info pultu Općine i na tom mjestu ćete dobiti dalje upute”, rekao je načelnik Bajtarević.

U proteklom periodu dešavali su se slučajevi nepotpune dokumentacije kod građana koji apliciraju na javne pozive koje objavljuje Općina Kakanj ili se Općina pojavljuje kao servis u procesu provedbe javnih poziva viših nivoa vlasti.

Šta uraditi ukoliko ne žele?

Za svaki slučaj odbijanja pomoći od strane općinskih službenika građane pozivaju da pišu putem službene Facebook stranice Općine Kakanj ili e-maila opcinaka@bih.net.ba.

  • Ovom prilikom ističemo i pozitivan primjer praske komuniciranja s građanima prije predaje dokumentacije koji je zabilježen je u Službi za privredu, urbanizam i zaštitu okoline – saopćeno je iz Općine Kakanj.

 

Pozitivne reakcije građana

Objava informacije o novoj praksi u službama Općine Kakanj izazvalo je val pozitivnih reakcija građana koji su naredbu načelnika ocijenili kao pravim potezom.

“Svaka čast, ovakav čovjek nam treba”, “Za svaku pohvalu”, “Pa to je sitnica, a narodu znači. Svaka čast”,”Bilo je i krajnje vrijeme da se konačno učini nešto pametno i u korist građana. Hvala!”, samo su neki od komentara zadovoljnih građana.

(Kakanj-x.com)

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE