Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Za 6,7 miliona KM prodata imovina fabrike Olimp Gračanica

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U postupku prinudne naplate Kantonalni porezni ured Tuzla je izvršio direktnu prodaju zaplijenjene imovine poreznog obveznika dužnika Olimp d.d. Gračanica, zbog naplate dužnih javnih prihoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena za koju je prodata imovina poreznog obveznika – dužnika Olimp d.d. Gračanica iznosi 6.700.000 KM, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

Navedeni iznos kupac je u zakonski ostavljenom roku u cijelosti uplatio na račune dužnih javnih prihoda poreznog obveznika – dužnika Olimp d.d. Gračanica.

Prodate su nekretnine i pokretne stvari – mašine.

– Porezna uprava Federacije BiH poduzima sve mjere i radnje da se dužne obaveze po osnovu javnih prihoda naplate. Međutim, kako navode, u postupku prinudne naplate zaplijenjena imovina se veoma teško prodaje, odnosno praksa je pokazala da za kupovinu iste uglavnom nema zainteresiranih kupaca. Ako se i pojave, zainteresirani kupci nastoje kupiti imovinu po znatno nižoj cijeni od procijenjene vrijednosti, stoji u saopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlog za to je ekonomska kriza, zbog koje je smanjena kupovna moć pravnih lica, poduzetnika i građana, ali i solidarnost poreznih obveznika koji ne žele da kupuju zaplijenjenu imovinu.

Podsjetimo, nakon druge neuspjele prodaje imovine Olimpa Enes Šoše, bivši sindikalni predstavnik radnika Olimpa, izrazio je nadu da će naredna prodaja uspjeti odnosno da će im biti uvezan staž i da neće doživjeti sudbinu hiljada radnika iz sličnih preduzeća u TK-u.

- Marketing -