Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

WHO proglasio najviše upozorenje zbog majmunskih boginja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je epidemiju majmunskih boginja “globalnom zdravstvenom prijetnjom”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova klasifikacija je najviše upozorenje koje WHO može izdati. Odluka je donesena na drugom sastanku hitnog odbora WHO-a o ovom virusu.

Više od 16.000 slučajeva je prijavljeno iz 75 zemalja, rekao je glavni direktor WHO-a dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. Do sada je bilo pet smrtnih slučajeva, dodao je.

Trenutačno postoje još samo dvije ovakve “globalne zdravstvene prijetnje” – pandemija koronavirusa i stalni napori da se iskorijeni dječja paraliza, piše BBC.

“ZNAMO PREMALO O NOVIM NAČINIMA PRIJENOSA”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savjetodavni odbor, koji se sastao u četvrtak, savjetuje glavnog direktora WHO-a Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa, odgovornog za donošenje konačne odluke o tomu treba li proglasiti globalnu zdravstvenu krizu.

Ghebreyesus je novinarima rekao da je bio primoran posredovati kako bi razriješio neslaganje članova stručnog odbora o tomu treba li epidemiju majmunskih boginja proglasiti globalnom zdravstvenom krizom. Kazao je da je devet članova odbora bilo protiv, a šest za.

“Zasad znamo premalo o novim načinima prijenosa koji su omogućili širenje”, rekao je dr. Tedros. “Procjena WHO-a je da je rizik od majmunskih boginja umjeren globalno i u svim regijama, osim u evropskoj regiji, gdje rizik ocjenjujemo visokim”, dodao je.

WHO je također izdao preporuke za koje se nada da će “potaknuti zemlje da poduzmu mjere kako bi zaustavile prijenos virusa i zaštitile one koji su u najvećem riziku”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovo je epidemija koja se može zaustaviti pravim strategijama u pravim grupama”, rekao je.

Majmunske boginje su prvi put otkrivene u centralnoj Africi 1950-ih.

- Marketing -