Vlasnica restorana u Francuskoj kažnjena jer je zabranila ulazak muslimanki

Francuski sud kaznio je vlasnicu restorana u jugozapadnoj Francuskoj jer je zabranila ulazak muslimanki zbog nošenja islamske marame, poznate i kao hidžab.

Sud u gradu Bayonneu u Baskiji presudio je da je 64-godišnja vlasnica restorana kriva za diskriminaciju na osnovu vjere jer je tražila od mušterije da skine maramu.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Incident se dogodio na Dan majke u julu, kada je jedna žena islamske vjeroispovijesti otišla u restoran na večeru sa sinom.

Na snimku dobijenom tokom incidenta vidi se kako majka i sin dolaze na vrata restorana, a žena koja je vlasnik firme rekla je da ih neće pustiti jer žena nosi “maramu iz mračnog doba”.

- Advertisement -Kakajnski Oglasi - Najveći oglasnik u Kaknju MegaOglasi - Brza prodaja i kupovina

Vlasnica restorana, za koju se vjeruje da je kršćanka jer je nosila vjerski simbol – krst oko vrata – tvrdila je da je “marama sredstvo za pokoravanje žena”.

Muslimanka, koji je izjavila da je šokirana riječima vlasnice objekta, otišala je u policijsku stanicu i prijavila diskriminaciju.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

S provođenjem zakona usmjerenih na muslimane u Francuskoj, pojačani su islamofobični i diskriminatorni napadi na žene sa maramama, muslimane generalno , kao i islamske ustanove i bogomolje.

Nedavno je sud po nalogu ministra unutrašnjih poslova Geralda Darmanina suspendovao odluku opštine Grenoble da dozvoli kupanje sa velom na javnim plažama i bazenima u zemlji.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Za četiri mjeseca školske klupe u USK-u napustilo više od 200 učenika

Svakim danom je sve veći broj ljudi koji iz...

U ovom kantonu bijela kuga je stalno stanje

Ako je suditi po vitalnoj statistici Kanton 10, kao...