― Marketing ―

Večeras se u džamijama obilježava noć uoči bitke na Bedru

- Marketing -

Po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini muslimani u džamijama i mesdžidima večeras  prigodnim programima evociraju sjećanje na veliki historijski događaj, noć uoči dana bitke na Bedru, koji je u subotu, 17. dana ramazana, odnosno 8. aprila tekuće godine.

Bitka na Bedru, koja se desila druge godine po hidžri ili 642. godine po miladu, jedan je od najznačajnih događaja u povijesti muslimana.

Neposredan povod za bitku bila je idolopoklonička karavana sa hiljadu natovarenih deva, ali stvarni uzrok i razlog bitke bila je želja mekanskih mušrika da potpuno poraze prvu zajednicu muslimana predvođenu Poslanikom Muhamedom, a. s.

- Marketing -

Pored toga što je na strani idolopoklonika bila oprema, naoružanje, brojnije ljudstvo, vojne kote, položaji i logistika, čatrnja puna vode u pustinji i hiljadu njih prema 312 muslimana, konačni epilog i ishod herojske bitke bio je veličanstvena pobjeda muslimana.

– I kad vam je Bog obećao da će vas zapasti jedna od one dvije skupine, vi ste poželjeli da vas zapadne ona što ne raspolaže velikom snagom, a Bog Svojim riječima hoće da potvrdi istinu i uništi one koji istinu poriču.  (El-Enfal,7)

Bitka na Bedru nije samo primjer blistave vojne pobjede. Bio je to prvi zajednički nastup muslimana, prvi trijumf tevhida na djelu. Uporedo s vojnom borbom, Muhamed, a.s. odmah nakon bitke započinje novu bitku: borbu protiv nepismenosti.

Zarobljene idolopoklonike muslimani su oslobađali nakon što bi idolopoklonici vlastite živote otkupili opismenjavanjem muslimana. Bedr je pobjeda muslimanske organizacije sloge i saradnje u ratu i uopće najvećim mogućim iskušenjima.

Bedr svjedoči o snazi složne i jedinstvene zajednice muslimana, jer su i muhadžiri iz Mekke i ensarije iz Medine stali u isti saf i dali jednak doprinos pobjedi.

Bitka na Bedru je ohrabrenje malim zajednicama i narodima čija su uvjerenja iskrena i jaka, a moralne vrijednosti neupitne, piše Fena. Njihova snaga, kako podsjećaju iz Rijaseta IZ u BiH, nije u broju, već u činjenici da će duhovno stabilne i moralno nepotkupljive pojedince i zajednice Milostivi Stvoritelj zaštiti i pomoći protiv neprijatelja i njihovih spletki.

Bedr je formula pobjede vjernika – formula koja se povijesno neprestano potvrđuje.

U znak sjećanja na bedranske borce u džamijama se uči Bedrija i poimenično se prozivaju svi borci Bedra, i hazreti Osman, koji je bio spriječen teškom bolešću svoje žene, Poslanikove kćeri, da sudjeluje u bici.

- Marketing -

Općinski sud u Kaknju u 2023. godini izrekao 22 zaštitne mjere prema počiniocima nasilja u porodici

U periodu od 01.01. do 31.08.2023. godine Općinski sud u Kaknju je, shodno odredbama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici Federacije BiH, počiniocima...