Ukrajina: Kina treba biti uključena u mirovni proces

  • Kina treba biti uključena u razgovore o okončanju rata s Rusijom”, rekao je predstojnik ureda ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak nakon diplomatskog sastanka na visokoj razini uoči Svjetskog privrednog foruma (WEF) u Švicarskoj.

Jermak je izjavio danas kako je važno da ruska saveznica Kina bude za stolom kada Kijev sazove daljnje sastanke o svojoj mirovnoj formuli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kineski premijer Li Qiang predvodit će izaslanstvo u Davosu sljedeće sedmice. Upitan hoće li se predsjednik Volodimir Zelenski sastati s Lijem, Jermak je na brifingu za novinare rekao “vidjet ćemo”, dodavši da nije vidio konačni program predsjednika.

Zelenski sutra stiže u Bern i sastaje se sa švicarskom kolegicom

Zelenski bi sutra trebao doputovati u Bern u Švicarskoj kako bi se sastao sa švicarskom predsjednicom Violom Amherd. Švicarski savezni vijećnik Ignazio Cassis, koji je nazočio današnjim razgovorima, rekao je na ranijoj konferenciji za novinare kako se mora “učiniti sve da okončaju ovaj rat.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Kina ima važnu ulogu. Moramo pronaći načine da s Kinom radimo na tome – rekao je Cassis, dodajući da ni Rusija ni Ukrajina nisu spremne na ustupke.

“Zemlje koje su imale dijalog s Rusijom bi mogle igrati važnu ulogu”

Predsjednik Rusije Vladimir Putin poslao je tisuće vojnika u Ukrajinu u februaru 2022., što je izazvalo najveću konfrontaciju između Rusije i Zapada od Kubanske raketne krize 1962.

Cassis je rekao da su zemlje koje su imale dijalog s Rusijom, poput Brazila, Indije i Južne Afrike, bile uključene u rasprave u Davosu i da bi mogle bi igrati važnu ulogu.

Dužnosnik Evropske unije rekao je da su zapadni partneri Ukrajine izrazili nedvosmislenu potporu Kijevu i njegovim mirovnim planovima, uz poziv zemljama globalnog juga da Rusiji jasno stave do znanja važnost poštivanja Povelje Ujedinjenih naroda i njezinih temeljnih načela u interesu globalne sigurnosti.

Globalni jug

Uloga globalnog juga u pregovorima o mirovnoj formuli u Ukrajini došla je u fokus uoči Davosa. Mnoge od nesvrstanih zemalja iz Afrike, Latinske Amerike, Bliskog istoka i Azije, koje su uglavnom ostale po strani oko Ukrajine, bit će predstavljene u švicarskom planinskom odmaralištu.

Dužnosnik EU je rekao da su partneri s globalnog juga općenito izrazili suosjećanje sa sudbinom Ukrajinaca. Neki su istaknuli potrebu za rješavanjem pitanja koja brinu Rusiju. Jermak je rekao da ga nitko nije pitao o bilo kakvom kompromisu oko teritorija tokom današnjeg sastanka. Zelenski nije bio na tom sastanku, ali je Cassis rekao da će se pojaviti na samitu i da će biti prilike da diplomati razgovaraju s njim.

Zelenskog je zastupao Jermak, koji je rekao da je bilo sudionika iz 18 azijskih zemalja, 12 afričkih zemalja i 6 zemalja Južne Amerike.

  • Zemlje s globalnog juga sve su više uključene u naš rad – objavio je Jermak ranije na Telegramu.

Nejasno je slažu li se zemlje globalnog juga s ukrajinskom mirovnom formulom

Razgovorima je nazočila i posebna američka predstavnica za privredni oporavak Ukrajine Penny Pritzker, kao i James O'Brien, pomoćnik državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja.

Ukrajina, uz snažnu potporu svojih saveznika, stalno govori da neće odustati sve dok ne vrati svaki komad teritorija koji je Rusija zauzela.

Nejasno je, međutim, slažu li se zemlje na globalnom jugu s tim kao mirovnom formulom.

Mirovni plan Zelenskog

Dok raste zabrinutost vezano uz nastavak potpore SAD-a Ukrajini tokom izborne godine, očekuje se da će se savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan i državni tajnik Antony Blinken obratiti na WEF-u, koji službeno počinje sutra navečer.

Mirovni plan Zelenskog u 10 tačaka poziva na povlačenje ruskih vojnika i prekid neprijateljstava te obnovu državnih granica Ukrajine s Rusijom.

Rusija, koja kontrolira nešto manje od petine ukrajinskog teritorija, odbacila je “formulu mira” Zelenskog kao apsurdnu jer ima za cilj postići mir bez sudjelovanja Moskve.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE