UIO BiH prikupio rekordne prihode: U državnu kasu se za 11 mjeseci slilo 1,4 milijardi KM više nego u isto vrijeme prošle godine

Za finansiranje državnih institucija u periodu januar – novembar 2022. godine raspoređen je iznos od 792 miliona KM.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH) u petak je saopćeno da su prihodi od indirektnih poreza u 11 mjeseci 2022. godine iznosili devet milijardi i 76 miliona KM i veći su za milijardu i 412 miliona KM ili 18,43 posto u odnosu na isti period 2021. godine kada su iznosili sedam milijardi i 664 miliona KM.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

 

– Samo u novembru 2022. godine prikupljeno je 862 miliona KM indirektnih poreza što je za 99 miliona KM više u odnosu na novembar 2021. godine – saopćeno je iz UIOBiH.

- Advertisement -Kakajnski Oglasi - Najveći oglasnik u Kaknju MegaOglasi - Brza prodaja i kupovina

Dodaje se da je UIO izvršila povrat PDV-a privredi u iznosu od milijardu i 889 miliona KM. Neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima u periodu januar – novembar 2022. godine, a to su država, entiteti i Distrikt Brčko, iznosili su sedam milijardi i 187 miliona KM. Oni su veći su za 884 miliona KM u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili za isti period 2021. godine.

Za finansiranje državnih institucija u periodu januar – novembar 2022. godine raspoređen je iznos od 792 miliona KM. Višak prikupljenih prihoda od indirektnih poreza završio je na računima entiteta i Distrikta Brčko. Tako je Federacija BiH dobila tri milijarde i 943 miliona KM, Republika Srpska dvije milijarde i 182 miliona KM i Distrikt Brčko 220 miliona KM.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

 

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Nermin Nikšić: SDP je demokratska stranka otvorena za različita mišljenja

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a oglasio se nakon odluke potpredsjednika...

Enesa radi sa 100 muškaraca i bolja je od njih: Ona je jedna od dvije zavarivačice u BiH

Enesa Lugonja jedna od dvije zavarivačice u FBiH ruši...

Mladi stručnjak iz BiH nuklearnu fiziku zamijenio konobarskom tacnom

Dušan Dubajić (27), mladi stručnjak iz Bosanskog Novog, kako...