Udružili se Francuzi i Jordanci: Iz aviona bacali humanitarnu pomoć u Gazu

Francuske i jordanske zračne snage bacile su sedam tona hitne humanitarne i medicinske pomoći za poljsku bolnicu postavljenu u gradu Kan Junisu u Gazi, rekao je danas zvaničnik Elizejske palače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jordan je već ranije zrakom dostavljao humanitarnu pomoć u Gazu, a Francuska je prvi put direktno učestvovala u takvoj operaciji, iako je do sada u tu enklavu kopnenim putem isporučila oko 1000 tona pomoći.

Macron: Humanitarna situacija je kritična

Vojnici Hamasa iz Gaze su prije tri mjeseca napali južni Izrael, što je izazvalo izraelsku ofanzivu u kojoj je ubijeno 22.600 ljudi, uglavnom žena i djece, razorena je Gaza i hiljade su raseljene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zvaničnik francuskog predsjedništva potvrdio je da su u toj operaciji, koja se dogodila u četvrtak navečer, učestvovali francuski i jordanski avion.

“Humanitarna situacija u Gazi i dalje je kritična”, objavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron na X-u.
„U teškim uslovima“ Francuska i Jordan zračnim su putem isporučili pomoć stanovništvu i onima koji im pomažu na licu mjesta.

Izrael: Humanitarna situacija se stabilizira

Zvaničnik je odbio reći šta je tačno pošiljka sadržavala, ni je li Izrael operaciji dao zeleno svjetlo.
Izrael je ranije odobrio jordansku misiju pomoći iz zraka u novembru.

Jordan je povukao svog ambasadora u Izraelu, a izraelskom ambasadoru naložio da se povuče u znak protesta protiv izraelskog bombardiranja Gaze, rekavši da su napadi ubili nedužne i izazvali humanitarnu katastrofu.

Iz ureda izraelskog ministarstva odbrane nadležnog za koordinaciju humanitarnih aktivnosti (COGAT) u petak su rekli da se humanitarna situacija stabilizira i porekli tvrdnje izvora iz Gaze i iz dokumenta egipatskog Crvenog polumjeseca da su blokirali pročistače vode, medicinske potrepštine i stupove za šatore.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE