U ZDK prolongirano predškolsko obrazovanje, svi se đaci vraćaju online nastavi

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona donijelo je odluku da se zbog pogoršane epidemiološke situacije do daljnjeg prolongira početak Programa obaveznog predškolskog obrazovanja i odgoja za djecu koja će jesenas krenuti u školu – potvrdio je Feni resorni ministar Spahija Kozlić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POPOiO je trebao početi na početku ovog mjeseca, ali je osim zbog pogoršane epidemiološke situacije bio odgođen i zbog neusvajanja budžeta ZDK-a, koji bi trebao biti usvojen do 31. marta.

  • Očekujemo da će budžet biti usvojen do kraja mjeseca, ali POPOiO smo odgodili do daljnjeg. Vjerovatno njegova realizacija, ako uopće ove godine i počne, neće početi do druge polovine aprila ili početka maja mjeseca”, smatra Kozlić.

Najavljuje da će na sjednici Vlade ZDK, koja će zasjedati u petak, vrlo vjerovatno biti zauzet i stav za nastavak realizacije nastave u osnovnim i srednjim školama u tom kantonu, koja se trenutno odvija u školskim prostorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Zbog povećanog broja oboljelih nastavnika i učenika, moj će prijedlog biti da se u nastavku nastava realizira on-line, odnosno da se vratimo na realizaciju nastave uz pomoć informatičkih sredstava i mreža”, najavljuje Kozlić.

Na početku ovog mjeseca, zaključno s 9. martom, otkriven je 31 pozitivni učenik (devet osnovaca i 22 srednjoškolca), 55 nastavnika te 16 ostalih radnika zaposlenih u školama u tom kantonu. U izolaciji se nalazi 346 učenika (240 osnovaca i 106 srednjoškolaca), 45 nastavnika te 12 ostalih zaposlenika.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE