U SAD-u uginulo pet miliona pčela nakon što su košnice ostavljene na vrućem asfaltu

Skoro pet miliona pčela je uginulo nakon što su ostavljene na vrućem asfaltu u Atlanti, a trebale su biti otpremljene u Aljasku.

Pčelari, kojima su insekti trebali biti dopremljeni, su istakli da je ovo ogroman gubitak. Među njima je i pčelarka Sarah McElrea koja je navela da je promijenjen let kojim je aviokompanija Delta trebala transportovati pčele.

- Marketing -

Transportovane su u Atlantu, a potom su trebale biti prevezene u Ancgorage, u Aljasku. McElrea je dan poslije, nakon što je pošiljka trebala biti obavljena, obaviještena da je dio pčela pobjegao iz košnica. Potom su sve košnice ostavljene napolju.

“Zaista sam se uspaničila kada sam obaviještena da su ih ostavili napolju, jer feromoni pčela privlače druge pčele koje se već nalaze na tom području”, rekla je McElrea te dodala da je aviokompanija odbila da košnice stavi u avion.

Kontaktirala je pčelara Edwarda Morgana iz Atlante koji je otišao na aerodrom kako bi provjerio u kakvom su pčele stanju. Morgan ju je izvijestio da su uginule usljed visoke temperature asfalta. Iz kompanije Delta su saopćili da su kontaktirali kupce te da su im se izvinili, piše list Independent.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano