Turci u ofanzivi: Pegasus će imati 13 letova sedmično za Sarajevo

Turski niskotarifni avioprijevoznik, Pegasus Airlines u vlasništvu poduzetnika Ali Sabancija, sljedeće godine uvodi šest novih linija za tržišta bivše Jugoslavije. Kada je riječ o BiH, osim postojećih letova Sarajevo – Istanbul, od ljeta naredne godine uvodi i novu liniju Sarajevo – Antalija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadopunjujući prethodno najavljene nove rute za Zagreb, Prištinu, Skoplje i Sarajevo, zračni prijevoznik će dodati dvije nove destinacije za Podgoricu počevši od februara iz Ankare i Izmira, pridružujući ih svojoj postojećoj liniji iz Istanbula. Do razvoja događaja dolazi manje od godinu dana nakon što je zračni prijevoznik dobio regulatorno odobrenje za početak letova za Crnu Goru.

Regulatorna pitanja, uređena strogim bilateralnim sporazumima koje Turska ima sa zemljama u regiji, uključujući pojedinačne sporazume o zračnom prometu sa svakom državom članicom unutar Evropske unije, još uvijek sprečavaju rast zrakoplovne kompanije na mnogim regionalnim tržištima, prenosi Ex-Yu Aviation News

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni komercijalni direktor Pegasus Airlinesa, Onur Dedekoylu nedavno je rekao da kontinuirano razvijaju i šire ovu mrežu.

“Cilj nam je povećati promet do Turske, ali i naš tranzitni promet, kako bismo iskoristili naš geografski položaj”, naglasio je.

Kako trenutno stvari stoji, sljedeće ljetne sezone Pegasus Airlines će imati do četrnaest letova sedmično za Skoplje, trinaest za Sarajevo, dvanaest za Podgoricu, do jedanaest za Prištinu, četiri za Beograd i dva za Zagreb.

Sveukupno, unutar tržišta bivše Jugoslavije, Pegasus Airlines će tokom nadolazeće ljetne sezone povećati broj letova za 42,1 posto u odnosu na 2023. godinu, dok će kapacitet porasti za 45,3 posto na gotovo 700.000 sjedišta.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE