Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Trikovi zlata vrijedni: Kako na jednostavan način drastično uštediti gorivo u vožnji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka organizacija Tüv Süd, koja se bavi certificiranjem i inspekcijama, dala je nekoliko zanimljivih savjeta o štedljivoj vožnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako biste uštedjeli gorivo prebacite u višu brzinu pri 2000 obrtaja u minuti. Također, mnogi vozači imaju potrebu ostati u nižoj brzini, ali već pri 50 km/h možete biti u četvrtoj brzini, a ovisno prijenosnim omjerima u mjenjaču te vrsti motora (turbodizelski, turbobenzinski…) možda čak i u petoj. Potrošnja goriva pada za čak pedeset posto ako ste u četvrtoj brzini, a ne u drugoj pri navedenoj brzini. Novi automatski mjenjači optimiziraju stepen prijenosa, ali s ručnim mjenjačima vi ćete morati izabrati.

Kad ugledate crveno svjetlo na semaforu, maknite nogu s gasa i lagano se približavajte semaforu. Nemojte do posljednjeg trenutka stiskati papučicu gasa i potom snažno kočiti.

Na autocesti nemojte voziti brže od 130 km/h. Nerijetko je zbog prirode prometa, konstantnih kočenja i ubrzanja, vremenski dobitak minimalan, a potrošnja goriva raste.

Riješite se nepotrebnih balasta, odnosno stvari u automobilu koje povećavaju masu. Dodatnih 100 kilograma u vozilu povećava potrošnju za 0,3 litre. Isto vrijedi i za dodatke poput krovnih kutija i nosača za bicikle, koji narušavaju aerodinamiku automobila te povećavaju potrošnju goriva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju, 0,2 bara preslabo napuhane gume povećavaju potrošnju goriva i za deset posto.

- Marketing -