Tri pregovarača za BiH: EU se ne žuri, pare neće čekati

Bosna i Hercegovina bi u pregovorima o pridruživanju EU trebalo da ima tri glavna pregovarača iz tri konstitutivna naroda, koji bi se rotirali na svakih osam mjeseci ili godinu dana, a na mjestu prvog glavnog pregovarača treba da bude Srbin, piše “Večernji list” izdanje za BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako odluka o tome ko će biti glavni pregovarači sa EU još nije donesena, “Večernji” piše da se pretpostavlja da to ne mogu biti ministri Vijeća ministara jer je riječ o opsežnom, složenom i stručnom poslu koji zahtijeva isključivu posvećenost.

List navodi da glavni pregovarač za članstvo u EU ima ključnu ulogu u procesu pregovaranja, ali će to u BiH podrazumijevati i postizanje kompromisa između predstavnika tri naroda i svih nivoa vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako navodi, BiH će prije početka pregovora morati utvrditi pregovarački okvir, koji je najvažniji dokument koji bi obuhvatio sva iskušenja kojima će se BiH i EU baviti u narednom periodu.

Prema opisu posla, glavni pregovarač koordinira proces pregovora u BiH i prema EU i organizaciono je na vrhu piramide i nadzire cijelu pregovaračku strukturu, ali se njegova uloga ne može posmatrati odvojeno od ostatka tima, jer uz glavnog pregovarača čitav tim detaljno razrađuje plan djelovanja, analizira zakonodavstvo i sprovodi “skrining”.

BiH je pred kraj prošle godine dobila status države koja može pregovarati s EU o pristupanju.

Umeđuvremenu, Unija je usvojila i Plan rasta, “težak” šest milijardi eura. Od tog novca, BiH bi pripalo nešto malo više od milijardu eura. Preduslov za doznačavanje prve tranše je usvajanje Budžeta za ovu godinu, koji naša država nema. Prepreka na tom putu je, naravno, Milorad Dodik. On zahtijeva da se zajedno s Budžetom postigne i dogovor o raspodjeli oko 800 miliona KM koji se nalaze na računima državnih agencija, poput Elektroprenosa, Regulatorne agencije za komunikacije, Uprave za indirektno oporezivanje. Trošenje tog novca striktno je definirano zakonima, a Dodik želi dio od 800 miliona za sebe.

Ukoliko BiH ne usvoji Budžet, u startu bi mogla izgubiti oko 150 miliona KM iz Plana rasta.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE