Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Treneri taekwondo kluba NUR Kakanj pomogli organizaciju: Bosanski proizvod na turniru u Italiji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proteklog vikenda, u periodu od 9. do 12. juna, treneri taekwondo kluba Nur boravili su u Italiji s ciljem da pomognu u organizaciji taekwondo turnira koji je bio organizovan od strane Taekwondo Canavese – Rivarolo Canavese, u Italiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenerica Alma Vehab Čolak iz kluba Canavese, koja je inače porijeklom iz Kaknja, postigla je izuzetne rezultate sa svojim klubom, a još jedan takav uspjeh se upravo desio nakon što su italijanski klubovi imali priliku prisustvovati turniru kakav do sada nikada nisu vidjeli u Italiji.

Organizacija samog turnira predstavljala je nešto novo za italijanske klubove, dok je u Bosni takva praksa već ustaljena.

Ali o čemu se zapravo radi? Naime, gospodin Emir Duranović, koji je odgovoran za elektronsku opremu u Bosni i Hercegovini, također urednik stranice tkdbih.ba, je izumitelj dva bosanska proizvoda – Kick i Intelikick.

Kick je sistem koji se sastoji od dvije vreće u kojima se nalaze senzori i softver koji bilježi broj udaraca koje naprave dva potpuno odvojena takmičara, ali u istom vremenskom periodu. Ovaj sistem omogućava precizno praćenje udaraca tokom meča i pruža relevantne podatke o performansama takmičara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Intelikick je sistem koji se koristi na gumenoj lutki i emituje svjetlosne signale u različitim vremenskim intervalima i na različitim pozicijama. Takmičari moraju izvesti što precizniji udarac tokom trajanja svjetlosnog signala. Ovaj sistem pomaže u vježbanju preciznosti udaraca i poboljšanju reakcionih sposobnosti takmičara.

Treneri kluba Nur, Adnan Haračić i Sedina Berbić, imali su zadatak da rade sa ovom opremom koja je do sada bila nepoznanica za tamošnji taekwondo, ali su također iskoristili priliku za uspostavljanje novih prijateljstava i dodatno jačanje veza između ova dva kluba.

Ovo je i dokazano činjenicom da će neki od članova taekwondo Canavesea učestvovati na taekwondo kampu Ponijeri koji će biti organizovan od strane taekwondo kluba Nur u Kaknju.

Ova saradnja između klubova iz BiH i Italije predstavlja odličan primjer razmjene znanja, iskustava i inovativne opreme. Također, promoviše internacionalnu saradnju u taekwondo zajednici i otvara nove mogućnosti za dalji razvoj sporta i takmičara.

Nadamo se da će ova uspješna saradnja biti nastavljena u budućnosti i da će se još više klubova pridružiti ovoj inovativnoj inicijativi.

- Marketing -