Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Trendovi se mijenjaju: Ovogodišnji filmovi uništili decenijama staro “pravilo” kinematografije

Proteklih se nekoliko decenija nekako uvriježilo pravilo da je početak godine, barem prva tri mjeseca, rezerviran za prikazivanje filmova lošije kvalitete, no u 2023. godini to se nepisano pravilo ipak promijenilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od početka godine do sada izašlo je ili će vrlo brzo izaći dosta filmova koji su oduševili kritiku i gledatelje, kao što su M3gan, Plane, Knock At The Cabin, Ant-Man and the Wasp: Quantumania, Puss In The Boots.

Svi ti filmovi su već izašli ili izlaze do kraja marta, a gledatelji ih željno iščekuju ili su pak već oduševljeni pogledanim. Međutim, sve donedavno prisutan je bio drugačiji trend, znatno negativniji – Dump months, prenosi Index.hr.

U takozvani Dump months spada prvi kvartal u godini, posebno januar, koji je dosad bio rezerviran za loše filmove. U Dump months spadaju dva razdoblja u godini kada su smanjena komercijalna i kritička očekivanja za većinu novih kinoizdanja američkih filmaša i distributera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjera je napretek, od filmova starih 15 godina, kao što je Big Momma‘s House 2, pa sve do nedavnih, kao što je Dirty Grandpa, koji su dobili vrlo loše ocjene i slabu zaradu.

Danas govorimo o tome da je M3gan zaradila 94 posto na Rotten Tomatoesu, dok je Plane, koji je izašao prije sedam dana, dobio 77 posto. Puss In Boots ima čak 95 posto, a Knock At The Cabin je na 67 posto. Usporedbe radi, Dirty Grandpa je na deset posto.

Trend Dump monthsa se uvelike promijenio nakon što su streaming platforme postale popularne, a čini se da je upravo 2023. godina prekretnica i možda će biti jedna od uspješnijih za kinematografe, posebno nakon perioda pandemije.