Taksiste ubiše gorivo i nelegalni prijevoznici

Nakon teškog perioda u pandemiji Covid-19, ovo ljeto i dolazak dijasporaca donijeli su više posla zeničkim taksistima

”Taksi na crno dobro radi u Zenici. Rade bolje od nas, jer nisu opterećeni izdacima. Ima ih podosta, posebno onih koji rade kombi-prijevoz i voze na liniji Zenica – Janjići i prema Brodi”, kaže Fikret Halać, predsjednik NO Udruženja Zenica taxi, koje broji 162 vozila na 17 gradskih stajališta, piše Oslobodjenje.ba.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

On je pozvao inspekcijsku službu da se angažuje zbog ovog problema. U Zenica taxiju su zadovoljni ovogodišnjom sezonom, koja je daleko bolja u odnosu na prethodne dvije godine.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

– Koriste se više usluge taksista u ljetnim mjesecima. Doduše, sad će septembar, nigdje nikog, a mi ostajemo sami. Kriza je bila velika, znate i sami svugdje, tako da dobro dođe i to što dolazi dijaspora, iskren je Halać.

Cijene goriva i dalje su visoke, a s njima dolazi i do poskupljenja prijevoza. Iz Zenica taxija navode da startna cijena košta 2,50 KM.

– Mi smo poskupili start na 2,50, kilometar je 1,50 KM. Zbog cijena goriva i zbog toga što su sve kompletno zahvatili inflacija i sva poskupljenja, morali smo i mi podići cijene, istakao je Halać.

Cijena vožnje po tzv. prstenu po gradu je tri marke od 1. marta. Nakon dvije godine naplate od dva KM-a taksisti su bili prinuđeni da poskupe usluge.

Iz Udruženja Zenica taxi kažu da su se u pandemiji Covid-19 obraćali svim nivoima vlasti za pomoć, a da su je dobili jedino od gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića. Svaki taksista dobio je tada po 100 KM.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Poklon bh. gradu: Jusuf Nurkić finansira izgradnju košarkaškog terena na Stupinama

Najbolji bosanskohercegovački košarkaš Jusuf Nurkić (28) još jednom je...

Antiratni protest u Beogradu: Putin nije brat, Putin je rat

Na Trgu republike u Beogradu minutom šutnje počeo je...

Pedijatri upozorili na fizičko kažnjavanje djece: Od toga nema koristi

Iako danas sve veći broj roditelja osuđuje fizičko discipliniranje...

Regijom se širi natpis s pijace u BIH, jednima je neukusan, drugima urnebesan

Dok jedni natpis smatraju pomalo neukusnim, drugima je fora. Mi...