Svi su mislili da je lud: Beckham zbog dvije klauzule u ugovoru stekao bogatstvo

Otprilike u ovo doba godine, početkom siječnja 2007., David Beckham donio je odluku da će po isteku ugovora napustiti Real Madrid i otići u Los Angeles Galaxy.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je legendarni Englez to priopćio javnosti, bilo je malo onih koji se nisu iznenadili.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beckham je tada imao 32 godine, mogao je još nekoliko sezona ostati u evropskom nogometu i umiroviti se, ali se odlučio za odlazak u Ameriku.

 

Kupite hot dog ili pivo na bilo kojem stadionu – dio iznosa ide Beckhamu

Poslije potpisa ugovora i objave da je pristao na 70 posto nižu plaću u odnosu na ono što je zarađivao u Madridu mnogi su se, a naročito Englezi, pitali je li poludio.

 

No desetljeće i pol kasnije objelodanjeno je kako je Beckham zapravo donio briljantnu poslovnu odluku kada je odlazio u Los Angeles.

 

Tijekom pregovora s Amerikancima inzistirao je da se u ugovor ugrade dvije klauzule koje su kasnije potpuno promijenile ne samo njegov život nego i cjelokupni razvoj tamošnjeg nogometnog prvenstva.

 

Svjestan činjenice koliko njegov dolazak znači MLS-u, Beckham je ispregovarao da dobije postotak prihoda svih momčadi. Između ostalog, to je uključivalo dio zarade od prodanih dresova, ulaznica, sponzorskih ugovora, čak i od hrenovki, piva i nachosa koji su se prodavali na utakmicama.

 

U mjesecima i godinama koje su uslijedile na Beckhamov se račun slijevala enormna količina novca, i to kao posljedica tek jedne od dviju klauzula u ugovoru.

 

Smiješna cijena ulaznice za MLS

Druga, koja je bila prava vizionarska, glasila je da, bude li to Beckham htio, MLS mora napraviti mjesta za njegovu eventualnu buduću momčad. Pritom je dogovoreno da cijena tzv. kotizacije za njega bude 25 milijuna dolara. Naravno, on je to i iskoristio osnovavši Inter Miami.

 

Da bi se shvatila sva genijalnost tog poteza, treba reći da je, primjerice, St Louis morao platiti 200 milijuna dolara da uđe u MLS, a Charlotte čak 325 milijuna dolara.

 

Beckham je uveo svoj klub za samo 25 milijuna dolara, a danas Inter Miami vrijedi višestruko više.

 

Konačna je procjena da je Beckham potpisom za Los Angeles Galaxy zaradio više od 500 milijuna dolara, a budući da je još uvijek aktivan u Inter Miamiju, i to kao predsjednik i suvlasnik, to je iznos koji konstantno raste.

 

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE