Sve više maloljetnika u BiH koristi elektronske cigarete, pulmolog otkriva posljedice po zdravlje: Moguća pojava malignih oboljenja

Zabrinjavajuća činjenica je da sve više maloljetne djece u BiH svakodnevno upotrebljavaju tzv. “vejp”, te da im je proizvod dostupan u svakom momentu. O štetnom uticaju ovih cigareta po zdravlje razgovarali smo sa prim. dr Snežanom Kutlešić-Stević, specijalistom pulmologije i baromedicine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjena običnih cigareta elektronskim činila se u početku kao revolucionarna ideja kojom bi se mnogi mogli riješiti ovisnosti. Reklo bi se zdrava alternativa konvencionalnim cigaretama, ali ipak mračna strana ovog popularnog proizvoda ugledala je svjetlo dana. Zbog zabilježenog velikog broja hospitalizovanih mladih Amerikanaca koji su koristili e-cigarete, odjednom se počelo postavljati pitanje koliko su e-cigarete zapravo opasne i jesu li štetnije od običnih cigareta.

Zabrinjavajuća činjenica je da sve više maloljetne djece u BiH svakodnevno upotrebljavaju tzv. „vejp“, te da im je proizvod dostupan u svakom momentu. Elektronske cigarete daleko su od bezopasnih, iako se često pokušava prikazati drugačije, jer sadrže štetne komponente, no zarada je očigledno važnija od zdravlja djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema riječima prim. dr Snežane Kutlešić-Stević, specijaliste pulmologije i baromedicine, elektronske cigarete uopšte nisu bezazlene te čak štaviše ne razlikuju se mnogo od konvencionalne cigarete.

– Elektronske cigarete nisu nikako zdrava alternativa. Aerosoli imaju negativan učinak na membranu koja oblaže unutrašnjost srca i krvne žile. Na taj način smanjuje se funkcija te membrane i tako može da se prouzrokuje srčani udar. Prema istraživanjima sprovedenim na štakorima pokazatelji su da su se krvne žile smanjile za čak 60 posto. Prilikom udisanja aerosola dolazi do oštećenja vaskularne funkcije – kaže Kutlešić-Stević za ALOonline.

E-cigarete povezane su i s s povećanim rizikom za nastanak kardiovaskularnih, kao i drugih bolesti od kojih su neke i maligne.

– Elektronske cigarete imaju negativan uticaj na zdravlje pluća, pacijenti obolijevaju od hronične opstruktivne bolesti pluća, a takođe negativno utiče na pacijente koji imaju astmu. Bitno je kazati da korištenje elektronskih cigareta i udisanje tih čestica utiče na pojavu maligniteta grla, pluća i želuca. Veliki procenat je djece koja koriste elektronske cigarete, a po njihovoj štetnosti ne bih razdvajala od običnog duvanskog dima – kazala je doktorka te apelovala na roditelje da se informišu kako bi bolje shvatili štetnost po zdravlje e-cigareta.

Kako funkcionišu e-cigarete

Električne cigarete su različitog oblika i dizajna. Dok neke podsjećaju na konvencionalne cigarete, cigare ili lule, druge su u obliku hemijske olovke, USB stikova i sl. Glavni sastojci e-cigareta su: nikotin, propilen glikol s ili bez glicerola te različita sredstva za poboljšanje okusa. Ugrađena baterija omogućuje grijanje arome, koju korisnik udiše kao aerosol. Razlike u naponu baterije i elektroničkim sklopovima rezultuju i bitno različitim mogućnostima ovih proizvoda da zagriju aromu u aerosol, a time i količine isporučenog nikotina i drugih sastojaka, odnosno stvaranje toksičnih tvari u emisijama.

Kao i kod konvencionalnih cigareta, na količine isporučenog nikotina i drugih sastojaka u aerosolu utiče ponašanje samih korisnika – dužina i dubina inhalacije te učestalost njenog ponavljanja. Uz razlike u mogućnostima različitih proizvoda, korisnici mogu sami jednostavno mijenjati pojedine karakteristike električnih cigareta, posebno količinu isporučenog nikotina i drugih sastojaka, odnosno sadržaja arome.

Procjenjuje se da je danas na tržištu prisutno više od 500 proizvoda i oko 8000 aroma, a globalna vrijednost tržišta ovih proizvoda iznosi gotovo 10 milijardi dolara.

Upozorenja SZO

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) predložila je ranije zabranu upotrebe elektronskih cigareta u zatvorenim prostorijama, kao i zabranu njihovog reklamiranja i prodaje maloljetnicima.

SZO je apelovala da se usvoji serija “regulatornih opcija”, uključujući zabranu da proizvođači elektronskih cigareta ukazuju na njihove zdravstvene prednosti, poput tvrdnje da će pomoći ljudima da ostave pušenje – dok to ne potvrde uvjerljivim naučnim dokazima.

U izvještaju SZO-a objavljenom u julu prošle godine stoji da proizvođači ovakvih proizvoda, čija se paleta i dalje proširuje, često za cilj imaju djecu i adolescente koje privlače hiljadama raznih okusa.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE