Sud u Kaknju samo ove godine izrekao 15 zaštitnih mjera prema počiniocima nasilja u porodici

U periodu od 01.01. do 31.05.2024. godine Općinski sud u Kaknju je, shodno odredbama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici Federacije BiH, počiniocima nasilja u porodici izrekao 15 zaštitnih mjera po zahtjevima Policijske stanice Kakanj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navedene zaštitne mjere odnose se na zabranu uznemiravanja i uhođenja žrtve nasilja, zabranu približavanja žrtvi nasilja, udaljenje počinioca iz stana, kuće ili nekog drugog stambenog prostora i zabranu vraćanja u stan, kuću ili neki drugi stambeni prostor, obavezan psihosocijalni tretman i obavezno liječenje od ovisnosti.

Zaštitne mjere izricane su u trajanju od 2 (dva) mjeseca do 1 (jedne) godine dana od dana donošenja rješenja, pri čemu treba naglasiti da je najveći broj zaštitnih mjera izrican u maksimalnom trajanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrečene zaštitne mjere provodi Policijska stanica Kakanj, dok JU „Centar za socijalni rad“ Kakanj prati njihovo izvšenje, te ovom sudu dostavlja izvještaj o izvršenju i svrsi izrečene zaštitne mjere.

Zaštitne mjere obavezan psihosocijalni tretman i obavezno liječenje od ovisnosti izvršava Centar za mentalno zdravlje Kakanj pri JU „Dom zdravlja sa stacionarom“ Kakanj.

Poređenja radi, tokom 2023. godine Općinski sud u Kaknju je izrekao 37 zaštitnih mjera po osnovu istog broja podnesenih zahtjeva Policijske stanice Kakanj, što dovoljno ilustruje efikasnost i ozbiljan pristup u rješavanju osjetljive društvene pošasti porodičnog nasilja.

Treba napomenuti da je Općinski sud u Kaknju o svim zahtjevima za izricanje zaštitnih mjera rješenjem odlučivao blagovremeno i u zakonskom roku od 12 sati od prijema zahtjeva, a sve s ciljem preventivnog djelovanja i zaštite žrtava porodičnog nasilja, što je osnovna svrha pomenutih mjera.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE