Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Šta se dešava s vašim tijelom kada odustanete od vapinga? U Velikoj Britaniji će biti zabranjen

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada kada se ministri Velike Britanije spremaju da zabrane jednokratnu upotrebu vape-a – mnogi bi željeli znati šta se tačno događa s vašim tijelom kada odbacite ovu naviku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon niza poziva aktivista javnih kampanja za otpad, pedijatara i savjeta, jednokratni vape sada bi od sljedeće sedmice mogli postati ilegalni iz zdravstvenih i ekoloških razloga u Velikoj Britaniji.

Možda ste kupili jarke, slatkog izgleda male pločice koje imaju okus voća u pokušaju da odustanete od pušenja ili jednostavno iz zabave, ali niz dokaza ukazuje na to da je vaping malo štetniji nego što smo u početku mislili.

Dakle, sada je možda vrijeme da zauvijek odbacite e-cigarete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, ako vas ideja da ne usisavate oblake zraka od ananasa tjera da se uhvatite za svoj vape u anksioznosti, možda će vam slušanje o tome šta se događa s vašim tijelom kada odustanete od vapinga pomoći da izdržite barem dan ili dva bez njega.

Iako je mnogo studija pokazalo da je korištenje vapea bolje od pušenja cigareta, oni i dalje sadrže brojne hemikalije i, naravno, nikotin koji mogu dugoročno utjecati na vaše zdravlje.

Srećom, prema riječima stručnjaka, vaše tijelo počinje da se oporavlja prilično brzo nakon prestanka pušenja.

U stvari, dr Nikola Đorđević – menadžer projekta u Med Alert Help – rekao je za The Healthy da se čak i nakon samo 20 minuta ‘vaš rad srca vraća u normalu, krvni pritisak pada, a cirkulacija počinje da se normalizuje’.

Vaše disanje se također može poboljšati, a Caleb Backe, certificirani stručnjak za zdravlje i dobrobit za Maple Holistics, izjavio je: “Kada prestanete s vapingom, trebali biste otkriti da vam disanje postaje manje otežano, a protok zraka jasniji.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ako to nije bilo dovoljno nevjerovatno, izgleda da rizik od srčanih bolesti pada u roku od samo 24 sata.

Izdanje je ukazalo na studiju iz 2018. objavljenu u American Journal of Preventive Medicine koja je pokazala da su ljudi koji su pušili e-cigarete gotovo udvostručili rizik od srčanog udara u usporedbi s nepušačima.

Ali ne brinite, kako je Đorđević rekao: „Poslije jednog dana rizik od srčanog udara počinje da se smanjuje“.

On je objasnio da je to ‘zahvaljujući snižavanju krvnog pritiska, porastu nivoa kisika u krvi i smanjenju negativnog uticaja na nivo holesterola i stvaranje krvnih ugrušaka’.

Nakon mjesec dana, nikotin će dobro izaći iz vašeg sistema – to traje oko tri dana – i vaša pluća će početi da se oporavljaju.

Opet, iako vaping nije toliko štetan za pluća kao obične cigarete, ipak uključuje udisanje hemikalija i stoga može otežati disanje ili pogoršati postojeće stanje.

To je još jedan razlog zašto bi se odvikavanje od te navike možda isplatilo učiniti prije nego kasnije.

„Poslije mjesec dana vam se poboljšava kapacitet pluća“, dodao je Đorđević. „Primjetno je manje otežano disanje i kašalj.

“Nakon devet mjeseci, zdravlje pluća se značajno poboljšava zahvaljujući obnavljanju mikroskopskih struktura nalik dlačicama unutar pluća koje pomažu izbacivanju sluzi i borbi protiv infekcija.”

I nakon godinu dana? Vaš rizik od srčanih bolesti će se prepoloviti, kaže doktor.

On je dalje opisao potencijalne koristi nakon 10 do 15 godina, navodeći: „Nakon jedne decenije, rizik od raka pluća je smanjen za 50 posto, kao i rizik od raka gušterače, usta i grla.

“Nakon 15 godina, vaš rizik od razvoja koronarne bolesti srca postaje isti kao kod nepušača. Isto važi i za rizik od razvoja raka gušterače.”

Jedna od glavnih mana prestanka pušenja su, naravno, simptomi odvikavanja, koji će biti uočljiviji ako vadite tekućine s visokim sadržajem nikotina.

Možete osjetiti različite simptome, kao što su žudnja, problemi sa spavanjem, poteškoće s koncentracijom, osjećaj nemira, razdražljivost, povećana glad i glavobolja.

Đorđević je rekao da će oni dostići vrhunac trećeg dana, “i postepeno opadati tokom naredne tri do četiri sedmice”.

Dodao je: “Dakle, biće potrebno oko mjesec dana da se prekine s navikom.”

Međutim, s pravom strategijom i zdravstvenim prednostima na umu, nema razloga zašto ne možete zauvijek prestati s važenjem, jedan po put manje.

(Kakanj-X / LADBible)

- Marketing -