Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Šta energetska pića čine mozgovima djece?

Konzumiranje energetskih pića ima za cilj povećanje energije pomoću kofeina i drugih stimulansa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djeca koja konzumiraju energetska pića sklonija su poremećajima mentalnog zdravlja, pokazali su rezultati najnovije britanske studije.

Prema istraživanju sveučilišta u Newcastleu Teessideu, energetska pića mogu negativno utjecati na dečje mozgove jer se njihovom upotrebom povećava rizik od mentalnih problema, uključujući poremećaj pažnje s hiperaktivnošću (ADHD), depresiju, anksioznost i samoubilačke misli.

Konzumiranje energetskih pića ima za cilj povećanje energije pomoću kofeina i drugih stimulansa.

U istraživanju, koje je objavljeno u časopisu Public Health, znanstvenici su uzeli u obzir podatke iz 57 studija koje su obuhvatile 1,2 milijuna djece i mladih iz više od 21 zemlje koji su konzumirali energetska pića, prenio je Tanjug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Istraživači su proveli ovu studiju kao nastavak inicijalnog istraživanja iz 2016. godine, a otkrili su još više negativnih posljedica po mentalno i fizičko zdravlje djece koje izaziva konzumiranje energetskih pića – rekla je glavni autor studije, profesorica na sveučilištu Teesside Amelia Lake.

Na osnovu ovih nalaza, istraživači i druge britanske zdravstvene organizacije pozvale su vladu da zabrani prodaju energetskih pića deci mlađoj od 16 godina.