Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Sladić najavio promjenu vremena: Pripremite se…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić objavio je detaljnu prognozu za naredne dane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se na vremenske prilike u Evropi kao i u našoj zemlji. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

“Satelitska RGB snimka zračnih masa EUMETSAT-a 12.04.2023. otkriva fotogenični Shapiro-Keyser model vantropske ciklone #Noa, smješten nad Ujedinjenim Kraljevstvom i sa jasno izraženim toplim sektorom (WCB) koji se proteže preko istoka Francuske i većeg dijela centralne Europe, a kuda prolazi i veoma snažna mlazna struja.

Uočljiva je i topla sekluzija, odnosno omotan dio toplog zraka u oko ciklone u zreloj fazi oko hladnog sektora (CCB), kao i tzv. “otrovna žaoka” (jet sting) koja se od vrha glave oblaka (cloud head) spušta kao vrpca lokalno vrlo snažnih vjetrova (airstream) iz srednjih troposferskih nivoa u niže, vidljiv skoro u obliku ljudskih prstiju (cloud banding) nad jugozapadom Irske.

Hladna zračna masa, prikazana je crvenim i ljubičastim bojama i nalazi se nad većim dijelom zapadne i sjeverozapadne Evrope te ponovo istočnije od Srbije prema Ukrajini i Rusiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Položaje frontalnih sistema lagano je uočiti – na razgraničenju zračnih masa, hladna fronta je položena preko većeg dijela centralne Europe, a druga, znatno slabija, istočno od Srbije.

Između, uspostavljeno je prolazno jačanje grebena sa jugozapada koje Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj donosi topliji zrak zbog čega će temperature zraka prolazno porasti, ali ipak nedovoljno za pretežnu vedrinu jer od blizine poremećaja pristižu i visoki prozirni oblaci, nalik pramenovima kose.

Fronta koja se premješta preko centralne Evrope utjecat će na vrijeme u našoj zemlji na prelazu s četvrtka na petak donoseći nove padavine i zahlađenje”, napisao je Nedim Sladić.

- Marketing -