Situacija u Kaknju sve gora, građani sve više nesavjesni: Sve više mladih s težom kliničkom slikom

Broj novozaraženih koronavirusom na nivou Bosne i Hercegovine za samo 24 sata prešao je trocifreni broj, dok je broj preminulih iz dana u dan u konstantnom porastu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je krajnje vrijeme za ozbiljnost i savjest nije potreban apel domova zdravlja i zdravstvenih radnika, pa ako vas ne interesuju ni životi drugih ljudi (vrlo česta pojava), očito je da ekonomija tone sve dublje u ambis i radna mjesta s kojim smo i bili u deficitu polako nestaju.

Međutim, pojedinaca je bilo i uvijek će biti, prihvatat će razne teorije zavjera koje im odgovaraju a mjere poštivati neće, sve do trenutka kada počnu razumijevati da njihovi “prihodi” kojim podupiru svoje “teorije” više nisu stabilni zbog situacije koja je pogodila cijeli svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Epidemiološka situacija u Kaknju nepovoljna

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije u Kaknju inspekcija i policija u narednom periodu primorana je pojačati nadzor na poštivanje higijensko-epidemioloških mjera.

  • Obavještavamo građane da zbog nepovoljne epidemiološke situacije na području općine Kakanj (u razmaku od 10 dana skok zaraženih je veći od 50%), a shodno uputstvima viših nivoa vlasti, općinska inspekcija i policija moraju pojačati nadzor nad poštivanjem higijensko-epidemioloških mjera. S tim ciljem općinska inspekcija će u narednom periodu raditi u dvije smjene i vikendom, a minimum koji se traži od građana i poslovnih subjekata je poštivanje fizičke distance, pravilno nošenje maske i održavanje higijene.

Građanima je upućena molba da kretanja svedu na minimum koji  podrazumijevaju neophodne odlaske bez okupljanja.  Istaknuto je da se smanje i dolasci u prostorije javnih službi kako bi se mogao osigurati nesmetan rad za sve građane.

  • Upozoravamo sva lica koja imaju potrebu za dostavljanjem rješenja o izolaciji svojim poslodavcima o odsustvu sa posla, a koja nisu prijavljena u HES Doma zdravlja Kakanj, da se prije dolaska u nadležnu inspekciju prijave u HES, a zatim će se rješenje ispostaviti na kućnu adresu – saopćeno je.

Sve više mladih u ZDK s težom kliničkom slikom

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Ministartsva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona dr. Adnan Jupić rekao je da je epidemiološka situacija u ovom kantonu nepovoljna sa stalnim rastom oboljelih, ali da više zabrinjava teška klinička slika bolničkih pacijenata.

  • Ne radi se o enormnom povećanju, ali nas zabrinjava činjenica da se sve više radi o mlađim osobama i sa sve težom kliničkom slikom. Sve veći oboljelih zahtijeva bolnički tretman i kiseoničku podršku – rekao je Jupić nakon sjednice Kriznog štaba.

Jupić je naveo da su trenutno pod najvećim pritiskom covid-timovi i zaposleni na Odjelu za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica, koja od početka pandemije radi sa nedovoljnim brojem ljekarskog kadra.

  • Mi u ZDK u ovu borbu smo ušli sa šest infektologa i 15 anesteziologa, od kojih je 5-6 trenutno “izvan stroja” zbog posljedica zaraze korona virusom – rekao je Jupić, dodajući da, uprkos tome, zdravstveni sektor u ZDK-u još uvijek uspijeva odgovoriti izazovima pandemije.

 

(Kakanj-X.com)

NAJNOVIJE