Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

SIPA utvrdila: U legalne tokove u BiH ubačeno 35 miliona maraka prljavog novca

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od ukupnog broja podnesenih izvještaja, kaže se dalje, podneseno je 15 izvještaja kojima je prijavljeno 145 fizičkih lica i osam pravnih lica zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima finansijskog kriminala i korupcije, neovlaštenog prometa opojnim drogama i pranjem novca

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH tokom prošle godine su istragama krivičnih djela pranja novca utvrdili je da je u legalne novčane tokove u BiH ubačeno 35.191.143 KM nelegalno stečenog novca, navodi se u Prijedlogu izvještaja o radu SIPA za 2022. godinu u koji je CAPITAL imao uvid.

U izvještaju se navodi da je SIPA nadležnim tužilaštvima u BiH podnijela ukupno 102 izvještaja o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu protiv ukupno 347 lica od kojih su 332 fizička, a 15 pravnih lica i 12 dopuna izvještaja protiv 24 fizičkih i pet pravnih lica.

„Pričinjena materijalna šteta od prijavljenih krivičnih djela pranja novca iznosila je ukupno 14.004.088 KM, a stečena imovinska korist 14.341667 KM“, navodi se u izvještaju.

Pored ovoga, dodaje se dalje, u okviru istraga krivičnih djela iz nadležnosti SIPA vođeno je šest finansijskih istraga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„SIPA je prepoznala važnost vođenja ove vrste istraga radi utvrđivanja nezakonito stečene imovine i stvaranja pretpostavki za njeno oduzimanje u sudskom procesu“, stoji u izvještaju.

Od ukupnog broja podnesenih izvještaja, kaže se dalje, podneseno je 15 izvještaja kojima je prijavljeno 145 fizičkih lica i osam pravnih lica zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima finansijskog kriminala i korupcije, neovlaštenog prometa opojnim drogama i pranjem novca.

„Imovinska korist identifikovana podnesenim izvještajima o postojanju sumnje o počinjenim krivičnim djelima iz oblasti finansijskog kriminala iznosi 28.730 KM i 10.000 eura, a materijalna šteta 1.264.778 KM“, stoji u izvještaju.

SIPA je u 2022. godini radila na ukupno 2.901 predmetu iz nadležnosti Suda BiH, od čega je 1.419 okončano, a od ukupnog broja predmeta 1.248 je istražnih (okončano 380) i 1.653 obavještajnih predmeta od čega je okončano 1.039 predmeta.

- Marketing -