Selo u Španiji promijenilo ime u Ukrajina u znak solidarnosti

Mirno selo na jugu Španije Fuentes de Andalucia promijenilo je svoje ime u Ukrajina u znak solidarnosti s ljudima koje je zadesio sukob 4000 kilometara daleko.

Naziv na ulazu u selo istočno od Seville zamijenjen je riječju Ukrajina, pored koje je nacrtana plava i žuta zastava te zemlje. Ulice u selu s više od 7100 stanovnika nazvane su po ukrajinskim gradovima Kijevu, Odesi i Mariupolju.

  • Glavni cilj jest podići osviještenost o sukobu u Ukrajini, no također i o tome gdje države trenutno ratuju – rekao je Francisco Martinez u Ulici grada Kijeva. Martinez je dodao da je promjena imena više od geste jer su stanovnici u roku od dva dana prikupili 3500 eura (nešto više od 6.800 KM) kako bi se izgradio planirani centar za izbjeglice.
- Marketing -

Selo želi ponuditi smještaj za do 25 izbjeglica ili u centru ili s obiteljima koje žive u selu. Šezdesetosmogodišnji Rafael Osuna, penzioner, kaže da bi prihvatio ukrajinski par u svoju kuću.

  • Ljudi koji žive u Fuentesu su veoma ponosni na to što radimo. Budući da živim sam i imam veliku kuću, razmišljao sam o tome da prihvatim ukrajinski par na neko vrijeme – kazao je Osuna.
- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano