― Marketing ―

Šef WHO-a: Nazire se kraj pandemije, ali ne još

- Marketing -

Glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus smatra da se kraj pandemije koronavirusa svakako nazire, ali da nije blizu, ublaživši tako izjavu koju je dao prošle sedmice.

“Dvije i po godine proveli smo u dugom i mračnom tunelu i upravo počinjemo nazirati svjetlo na kraju tog tunela”, rekao je Ghebreyesus danas na presici u New Yorku, gdje učestvuje na sjednici UN-ove Opće skupštine.

Biden: “U SAD-u je pandemija gotova.” Ghebreyesus: “Vidjeti kraj ne znači da smo na kraju”

- Marketing -

“No još smo daleko od kraja i u tunelu je još mrak i brojne su zapreke o koje bismo se mogli spotaknuti ne budemo li oprezni”, naglasio je. Njegova izjava odudara od izjave američkog predsjednika Joea Bidena koji je u razgovoru objavljenom u nedjelju rekao da je pandemija u Sjedinjenim Državama gotova.

No i Ghebreyesus je prošlog tjedna bio optimističniji. Danas je pokušao pojasniti.

“Na press konferencijama u posljednja dva tjedna rekao sam da pandemija nije gotova, ali da joj se nazire kraj. I jedno i drugo je istina. Moći vidjeti kraj ne znači da smo na kraju puta”, istaknuo je.

Uposlenica WHO-a: Pandemija se može razlikovati u pojedinim zemljama

Odgovarajući na pitanje o Bidenovoj izjavi, Maria Van Kerkhove, stručna voditeljica odjela za upravljanje epidemijom korone u WHO-u, istaknula je da organizacija želi svladati krizu posvuda, priznavši da se epidemiološka situacija može razlikovati u pojedinim zemljama.

Ghebreyesus je podsjetio da tjedni broj prijavljenih smrti u svijetu i dalje pada i sada je tek deset posto od najvećeg broja umrlih u januaru 2021. Uz to, u većini zemalja epidemiološke mjere su ukinute i dvije trećine svjetskog stanovništva su cijepljene, među kojima tri četvrtine zdravstvenog osoblja i starijih.

“No 10.000 umrlih na tjedan je 10.000 previše. Moramo se nadati da možemo, i hoćemo, stići do kraja tunela i ostaviti pandemiju iza sebe. No još nismo u tome uspjeli”, zaključio je šef UN-a.

- Marketing -

Kakanjski lovci apeluju na građane: Budite oprezni

Lovačko društvo "Srndać-Kakanj" obavještava građanstvo da će nova sezona lova divljači niskog lova početi 1. oktobra 2023. godine. Ova sezona će uključivati lov na divlje...