Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Salihamidžić: Imati kalašnjikov ispod kreveta kao 15-godišnjak nije normalno

Hasan Salihamidžić jedan je od najboljih i najpoznatijih fudbalera u historiji Bosne i Hercegovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svojoj bogatoj karijeri igrao je za velikane poput HSV-a, Bayerna, Juventusa i Wolfsburga.

Osim toga, upisao je 43 nastupa za reprezentaciju. Počeci njegove karijere nisu bili nimalo laki.

Nedavno je ispričao svoju životnu priču s početka agresije na Bosnu i Hercegovinu 90-ih godina prošlog stoljeća.

“Rođen sam u Mostaru, gdje je čuveni most. Imao sam bezbrižno djetinjstvo. Otac mi je bio policajac, majka učiteljica, a ja sam već tada želio postati fudbaler. Jugoslavija je bila država koja je funkcionisala, nama je bilo dobro. Imali smo ‘jednostavan’ život, ali smo bili sretni. S osam godina sam počeo igrati, moj otac, koji je bio igrač druge lige, bio je moj prvi trener. Igrao sam za mlade selekcije Jugoslavije, nakon utakmice s reprezentacijom morao sam se vratiti kući, ali nije bilo letova iz Beograda za Sarajevo. Vraćajući se autom, shvatio sam šta se događa i da je situacija ovdje ozbiljna”, započeo je Salihamidžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je na njemu ostavilo najviše traga je to što je i sam učestvovao u događajima koji su obilježili historiju Bosne i Hercegovine.

“Na deset 10 kilometara od moje kuće bila je linija, nakon dva mjeseca došao mi je otac i rekao, ‘imamo kalašnjikov u kući i pištolje, uzmi ih i idi pretraži dva dijela ulice.‘ Tada mi je rekao da povedem majku i sestru da pokušaju pobjeći. Kao 15-godišnjak, imati kalašnjikov ispod kreveta nije normalno”, rekao je popularni Braco.

Potresno iskustvo prekinuto je odlaskom u Njemačku, gdje je proveo najveći dio svoje karijere.

“Autobusom sam otišao u Dortmund, odakle sam otišao u Hamburg gdje sam upisao Institut za sport. Moram reći da je istina da ako se u Njemačkoj neko posveti i naporno radi dobije priliku. Iskoristio sam priliku o kojoj sam toliko sanjao, učinio sam to jer sam se borio- zaključio je Salihamidžić, javlja Jutarnji.hr.