SAD: Rusija možda koristi “glupe bombe”

Washington ima indikacije da ruska vojska u napadu na Ukrajinu koristi tzv. “glupe”, odnosno nenavođene bombe koje uvelike povećavaju rizik od promašaja zadane mete, a London navodi da je Moskva potvrdila upotrebu razornog termobaričnog oružja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Imamo indikacije da Rusi dijelom bacaju glupe bombe”, kazao je anonimno novinarima američki dužnosnik, dodajući da SAD vidi da ruske snage nanose “sve veću štetu civilnoj infrastrukturi” te da raste broj civilnih žrtava.

Ukrajina je ranije u srijedu optužila Rusiju za granatiranje dječje bolnice u opkoljenom Mariupolju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najmanje 1170 civila ubijeno je u Mariupolju od početka ruske invazije prema ukrajinskim vlastima. Reuters nije uspio neovisno verificirati te brojke. Rusija tvrdi da ne gađa civile, već da precizno gađa samo vojne mete.

Američki dužnosnik odbio je reći koliko je nenavođenih bombi bacila Rusija, dok je istaknuo kako ne zna je li bolnica gađana nenavođenim bombama.

Termobarično oružje

Velika Britanija ja pak poručila kako je rusko ministarstvo obrane potvrdilo da vojska koristi raketni sistem  TOS-1A koji ispaljuje termobaričke projektile.

  • Rusko ministarstvo obrane potvrdilo je korištenje sistema TOS-1A u Ukrajini”, objavio je London na Twitteru. Termobarično oružje, poznato je i kao aerosolna bomba, ima dvije faze djelovanja i katastrofalne učinke na ljude.

Čelnici američkih obavještajnih agencija izjavili su u utorak da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao intenzivirati napad na Ukrajinu unatoč vojnim neuspjesima i gospodarskim poteškoćama koje su rezultat međunarodnih sankcija, što će dovesti do “sljedećih nekoliko ružnih sedmica”.

Amerikanci procjenjuju da je poginulo do 4 hiljade Rusa

Američke obavještajne službe procjenjuju da je u agresiji poginulo između 2 i 4 hiljade ruskih vojnika.

Ruske snage više nemaju na raspolaganju više stotina vozila, dok u invaziji na Ukrajinu učestvuje više od 90 posto borbenih snaga koje su prethodno bile stacionirane blizu ukrajinske granice, kazao je američki dužnosnik.

Dužnosnik je također kazao da su ruske snage napredovale prema ukrajinskom gradu Harkivu na istoku Ukrajine. Čini se da se to poklapa s izjavama gradonačelnika Harkiva da su se ruske snage pregrupirale, dok je situaciju opisao kao vrlo napetu, javlja Hina.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE