― Marketing ―

Rode se kao djevojčice, pa postanu dječaci! U jednom selu dolazi do rijetkih genetskih poremećaja: Evo zašto se mijenjaju kad napune 12!

- Marketing -

Zbog genetskog poremećaja, jedna od 90 beba u selu Salinas u Dominikanskoj Republici rodi se kao djevojčica, da bi se tek u pubertet “pretvorile” u dječake i dobile muške polne organe.

Poremećaj nastaje kao posljedica nedostatka dihidrotestosterona u materici tokom trudnoće. Ovo stanje je toliko često da imaju i žargonski naziv za djecu s tim poremećajem – “guevedoces” ili u prevodu “penis sa 12”.

Džoni, danas 24-godišnjak, rođen je kao djevojčica i roditelji su mu dali ime Felisiti. Ipak, kaže kako se uvijek više osjećao kao dječak.

- Marketing -

– Za odlazak u školu su mi oblačili suknje i haljine. Međutim, to mi se nije sviđalo, kao ni igračke za djevojčice s kojima nisam htio da se igram. Radije sam se igrao loptom sa dječacima – kaže Džoni za BBC.

Ovaj gentski poremećaj u medicini je otkriven 70-ih godina prošlog vijeka, kada je Dominikansku Republiku posjetila naučnica sa medicinskog fakulteta “Kornel” u Njujorku, dr Džulijan Imperato.

Ona je obavila mnoštvo pretraga na djeci s ovim poremećajem, uključujući i bolne biopsije testisa, prije nego što je došla do odgovora šta se zapravo događa.

– Nakon začeća, plod ima ili par X hromozoma (ako je u pitanju žena) ili XY hromozome (muškarac). Međutim, prvih nekoliko sedmica u materici nismo ni jedno ni drugo, iako bebama oba pola u tom periodu počinju da rastu bradavice – započela je dr Džulijan.

– Otprilike osam sedmica nakon začeća, na plod počinju da djeluju polni hormoni. Ako je beba genetski muškarac, u tijelu počinje da se proizvodi hormon dihidrotestosteron, koji je odgovoran za formiranje muških polnih organa. Kod djevojčica se ovaj hormon ne proizvodi – dodala je.

Istražujući ovaj slučaj, dr Imperato je otkrila kako je razlog zbog kog se dječaci u Dominikanskoj Republici rađaju kao djevojčice upravo nedostatak enzima koji testosteron pretvara u dihidrotestosteron.

– Ovaj nedostatak je genetski poremećaj koji je prilično čest u Dominikanskoj Republici. Zato se dječaci rađaju bez penisa, odnosno kao djevojčice. Tek u pubertetu, dolaskom novog talasa testosterona, njihovo tijelo reaguje i počinje da im raste penis, testisi i tijelo poprima muške odlike – objasnilaje dr Džulijan.

Ona je kroz svoja istraživanja otkrila kako ove promjene ne dovode ni do kakvih ozbiljnijih zdravstvenih komplikacija, te kako većina djece spremno prihvata svoj muški identitet, dok jako mali broj njih odluči da ide na operaciju uklanjanja penisa i ostane žena. Kod njih je s tim došlo do jačanja rodne ravnopravnosti.

– Dječak iil djevojčica, za mene nema razlike, voljeću svoje dijete svakako – izjavila je majka.

- Marketing -

BONUS VIDEO

Izložba “Unutar četiri zida” otvorena u Sarajevu

Večeras je u prostoru galerije Europe House u Sarajevu svečano otvorena izložba pod nazivom "Unutar četiri zida", koju su zajednički kreirale fotografkinja Aida Redžepagić...