Prvi šleperi ogrjevnog drva iz BiH već u Evropi

Prvi šleperi ogrjevnog drva iz BiH otišli su u evropske zemlje, nakon što je iz nove odluke o zabrani izvoza oblovine i proizvoda od drva izuzet taj energent.

Na izvanrednoj telefonskoj sjednici Vijeća ministara BiH u utorak je donijelo novu odluku o zabrani izvoza određenih šumskih sortimenata i proizvoda od drva do 31. oktobra.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac objasnio je za “Glas” da nova odluka znači da na snazi ostaje zabrana izvoza oblovine, peleta i briketa, dok je izvoz ogrjevnog drva odobren.

  • Primarno smo vodili računa o potrebama građana zbog nadolazeće zime. Također, ovo je realan pristup u skladu s potrebama tržišta – rekao je Košarac.

Podizanje rampe za ogrjevno drvo pozdravili su proizvođači koji uvelike spremaju pošiljke za Evropu.

Predsjednik Udruge drvoprerađivača drvnih sortimenata niže vrijednosti RS-a Đorđe Brkić rekao je za “Glas Srpske” da im je Vlada RS-a izašla ususret sagledavši stanje i utvrdivši koliko im robe propada na lagerima.

  • Podmirili smo domaće tržište za 97 posto, tako da smatram kako su ispunjeni uvjeti da nastavimo posao sa stranim partnerima. Prvi kamioni već su prešli granični prijelaz Gradiška i idu u Evropu. Spremamo drvo u mrežici, u kutiji, za koje uopće nije bilo kupaca na domaćem tržištu. Imamo ugovore s kupcima u stranim zemljama i doslovno smo se spasili u posljednji tren – rekao je Brkić.

S druge strane, oni u čijim pogonima nastaje briket pomalo su iznenađeni ovom odlukom jer je i prvi put briket stavljen pod zabranu, pa kao iznimka jer, kako kažu, na domaćem tržištu ta se vrsta ogrjeva jako malo koristi.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Tajnik Udruge šumarstva i drvoprerade u Gospodarskoj komori RS-a Lazo Šinik rekao je da se već javljaju proizvođači briketa i traže pomoć.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Snažan zemljotres pogodio BiH: Epicentar pet kilometara od Stoca

U 21:08 osjetio se slabiji zemljotres u našoj zemlji....

Video smrti ubice koji je ubio trudnu suprugu: Policajci ga opkolili, on pucao u sebe

Sokol Halili, osumnjičeni za ubistvo trudne supruge Hamide Magaši,...

Vijest koja ohrabruje: Globalne cijene hrane ostale uglavnom stabilne u novembru

Globalne cijene prehrambenih proizvoda ostale su uglavnom stabilne u...

Devojčica izgubila dio stopala u napadu ajkule: Otkriva kako je uspjela pobjeći zvijeri

Jasmin Carney, djevojčica sa Floride, bila je u nedjelju...