Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Prvi rezultati posjete Erdogana: Građani u BiH i Turskoj će putovati samo sa ličnim kartama

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i ministri iz Vlade održali su sastanak u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine sa članovima Predsjedništva te ministricom vanjskih poslova i ministrom sigurnosti BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon sastanaka održana je konferencija za medije sa koje je poručeno da će se nastaviti jačanje veza dvije države. Jedan od načina za osnaživanje odnosa, pored veće trgovinske saradnje, je i današnja jednoglasna odluka tri člana Predsjedništva BiH i predsjednika Erdogana da državljani Turske i Bosne i Hercegovine mogu prelaziti granice ovih država samo sa ličnom kartom.

“Nastavljamo pružati našu razvojnu pomoć BiH i radimo na tome da se započne međusobno putovanje sa ličnim kartama između dvije zemlje. Donijeli smo tu odluku, naši ministri vanjskih poslova će ispoštovati procedure, a nakon toga ćemo iz Turske u BiH i iz BiH u Tursku putovati samo sa ličnim kartama”, potvrdio je Erdogan nakon što je o istom govorio i Šefik Džaferović.

Sličan sporazum Turska će potpisati sutra i sa Srbijom, a ranije su to uradili sa Bugarskom.

Predsjednik Turske Erdogan je rekao kako je veoma sretan zbog posjete te da su na sastanku otvorene mnoge teme poput unapređenja bilateralne saradnje, trgovine, povezivanje naroda u regionu i sl..

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sretan sam što sam u Sarajevu, prekrasnom gradu BiH, prvoj stanici moje posjete Balkanu”, rekao je.

Erdogan se dotakao izbora u BiH i političkih problema koji izazivaju krizu.

“Bez sumnje, BiH 2. oktobra ide ka izborima i ova posjeta pred izbore je od velike važnosti za nas. Još jednom sam istakao važnost koji pridajemo miru, kao i našu podršku BiH. Ovu državu očekuje u narednom periodu intenzivna politička agenda i od vitalnog je značaja da izbori budu transparentni. To je važno za cijelu regiju. Zbog toga promovisanje izborne atmosfere posebno je važno za mir i stabilnost BiH. Želim da izborni rezultati budu od korisiti za cijelu BiH”, rekao je Erdogan.

Još jednom je naglasio spremnost Turske da uz saglasnost svih strana “da sve od sebe kako bi se prevazišli problemi u BiH”.

Istaknuo je kako su na sastanku razgovarali i o koracima koji se mogu poduzeti u unapređenju odnosa i u regionu, a glavni projekat koji bi tome pomogao je gradnja autoputa Sarajevo – Beograd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Veliku važnost pridajemo projektu autoputa. Moje kolege su ukazale na važne stvari u vezi ovog projekta po pitanju finansija, i naložili smo da se što prije uklone takvi problemi. Ovaj projekat smatram mirovnim, koji će približiti ne samo države nego i narode regije.

Erdogan je odgovarao i na pitanje novinara, a jedno od njih ticalo se Izbornog zakona BiH, prilikom čega je rekao da u ovom periodu ne podržava bilo kakve intervencije visokog predstavnika.