Prva dama Ukrajine u Beogradu, Rusi su ogorčeni: Boji li nas se iko osim Lukašenka?

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska stigla je jučer u Beograd, u prvi posjet nekog visokog ukrajinskog dužnosnika Srbiji od početka ruske invazije 2022. godine, koji se može iščitati i kao signal udaljavanja Srbije od Moskve, njezinog tradicionalnog saveznika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz svoju srpsku kolegicu Tamaru Vučić i ukrajinskog ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebu, koji je također u svom prvom posjetu Beogradu, Zelenska je obišla grad i srednjovjekovnu tvrđaKalemegdan, prenosi novinska agencija Tanjug.

Zelenska i Vučić su obišle i gradsku knjižnicu u Beogradu u kojoj se nalazi “Ukrajinska polica”, dio biblioteke s ukrajinskim knjigama koji je osnovan pod patronatom prve dame Ukrajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusi u komentarima ogorčeni

Vijest o posjetu supruge Volodimira Zelenskog Srbiji prenijeli su gotovo svi veliki ruski mediji. Na portalu ruske državne novinske agencije Ria Novosti ova vijest je četvrti najčitaniji tekst. Sudeći po komentarima, Rusi nisu oduševljeni.

“Sramotno” i “Ovo je odvratno, ovo je odvratno ponašanje ‘prijatelja’ Rusije”, dva su najpopularnija komentara.

U reakcijama na tekst čitatelji pišu da je Srbija izdala Rusiju, a napadaju i srpskog predsjednika Aleksandra Vučića. Ovo su neki od komentara na Ria Novostima.

“Boji li nas se itko osim Lukašenka? Čak se i Kirgistan okrenuo. Naša vanjska politika je nešto slaba.”

“Čitajte Dostojevskog. O ‘braći’ koja će nam, ako se ukaže prilika, zabiti nož u leđa! Primjer – Bugarska i Crna Gora.”

“Rusija nikada nije imala prijatelje. Postojali su samo neprijatelji.”

“Tko su ‘prijatelji’ koje još imamo? Papuanci iz Polinezije? Ili Sjeverna Koreja?”

“Postojala je, naravno, nada da Srbi i Mađari neće sudjelovati u novom ‘križarskom ratu’ protiv Rusije, ali dobro… Kako god kažete.”

“Nema prijatelja, nikome se ne može vjerovati, Kina je u niskom startu!”

“Nema više potrebe stavljati veto na antisrpske rezolucije u UN-u.”

“Vučić je plesao oko Xija. Svi pokušavaju sjediti na dvije stolice.”

“Vučić, i naš i vaš.”

“Vučiću, jesi li stvarno beskičmenjak?”

“Srbi su počeli zaboravljati tko ih je 1999. demokratizirao i počinju se ulagivati.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovo je šamar u lice Rusije.”

“Takvi su oni, braća.”

Srbija osudila invaziju, odbila sankcije

Zbog tradicionalnih povijesnih, vjerskih, religijskih, političkih i vojnih veza, u Srbiji je raširen proruski sentiment. Srpski populistički predsjednik Aleksandar Vučić pokušava postići ravnotežu između zemljine kandidature za EU članstvo i veza s Rusijom i Kinom, važnim partnerima i investitorima.

U novoj srpskoj vladi je Aleksandar Vulin, proruski potpredsjednik vlade i bivši obavještajac koji je pod američkim sankcijama, te Nenad Popović, ministar bez portfelja, također pristaša Rusije pod američkim sankcijama.

Srbija je iznova osuđivala rusku invaziju Ukrajine u Ujedinjenim narodima i na drugim međunarodnim forumima, no dosad je odbijala pridružiti se međunarodnim sankcijama protiv Kremlja.

Vučić se tri puta sastao sa Zelenskim

Vučić se sastao s ukrajinskim čelnikom Volodimirom Zelenskim tri puta u 2022. godini na međunarodnim forumima u inozemstvu, posljednji put na regionalnom sastanku u Tirani u veljači.

Od 2022. godine Srbija je prihvatila tisuće ukrajinskih izbjeglica, poslala humanitarnu pomoć Ukrajini i obećala pomoći u razminiravanju zemlje i postratnoj izgradnji.

Prošle godine povjerljivi dokumenti koji su procurili iz Pentagona pokazali su da se Srbija složila snabdijevati Kijev oružjem i streljivom.

(Index / Hina)

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE