Promjena bi dobrodošla: U BiH ljudi nemaju naviku konzumiranja i potrošnje meda

Stanje i perspektive pčelarstva u BiH i okruženju, jedna je od glavnih tema osmog Međunarodnog kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima u Sarajevu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kongres su organizovali Udruženje za nutricionizam i dijetetiku, Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli BiH zajedno sa udruženjima pčelara Bosne i Hercegovine i sa dugogodišnjim partnerima Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera iz Osijeka i njihovim Prehrambeno-tehnološkim fakultetom, te Fakultetom turizma i ruralnog razvoja iz Požege.

Kongres je okupio više od 150 učesnika, a tokom kongresa biće predstavljeno 25 stručnih radova stručnjaka iz BiH, regiona i svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilika je to, kako je uime organizatora naveo profesor Midhat Jašić, da znanje i iskustva razmijene pčelari, akademska zajednica, ljekari, farmaceuti, nutricionisti, prehrambeni tehnolozi, veterinari, predstavnici prerađivačkih kapaciteta i drugi.

Pčelari, kako je dodao Jašić, nisu zadovoljni sa ovom sezonom jer klimatske promjene uzimaju svoj danak, tako da su prinosi u pčelarstvu bili manji nego ranijih godina.

“Kada je u pitanju proizvodnja pčelarskih proizvoda, pogotovo meda, mi smo negdje na dnu ljestvice u Evropi, potrošnja se kreće između 500 i 700 grama po glavi stanovnika što je deset puta manje u odnosu na industrijski razvijene zemlje. Nemamo naviku konzumiranja i potrošnje meda, a još se trudimo da damo više značaja pčelarskim proizvodima kao što su polen, propolis, matična mliječ i drugo”, naglasio je Jašić za Fenu.

Dodao je da je nedovoljni interes i edukaciju u pčelarstvu, te da je edukacija o praktičnom pčelaranju praktično svedena na edukaciju u okviru pčelarskih udruženja.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE