Proglašeno stanje prirodne nesreće u Neumu

Načelnik Neuma Dragan Jurković proglasio je stanje prirodne nesreće na području ove općine zbog velikog požara koji je izbio 2. augusta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U saopćenju kabineta načelnika navedeno je da je Odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće donesena na prijedlog Općinskog štaba civilne zaštite.

“Ovom Odlukom proglašava se stanje prirodne nesreće uzrokovano velikim požarom otvorenog prostora, nastalog 2. augusta 2022. godine, na dijelu područja Općine Neum, i to za naseljena mjesta: Podžablje, Broćanac, Praovice i Prapratnica”, navedeno je u saopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U saopćenju se navodi kako su u požaru stradali brojni maslinici iz kojih su svake godine brojnim priznanjima nagrađivana maslinova ulja, ali i da je uništen veliki broj pčelinjaka i košnica te drugih kultura koje se uzgajaju na ovom području.

“Općina Neum i njeni stanovnici pretrpjeli su ogromnu štetu koja će se tek zbrajati”, pojašnjeno je.

Dalje se ističe kako je smirivanje stanja na terenu nastupilo nakon puna tri dana neprestanog gašenja domaće vatrogasne službe, brojnih mještana, vatrogasnih službi iz susjednih općina i gradova i u konačnici uz pomoć helikoptera Oružanih snaga BiH koji su na teren stigli drugi dan požara.

“Načelnik općine Neum se ovim putem još jednom zahvaljuje svim vatrogascima, iz svih vatrogasnih službi, dobrovoljcima i mještanima, Oružanim snagama BiH i svima onima koji su na bilo koji način pomogli u ovim teškim danima za općinu Neum”, zaključeno je u saopćenju.

NAJNOVIJE