Proglašeno stanje prirodne nesreće u Neumu

Načelnik Neuma Dragan Jurković proglasio je stanje prirodne nesreće na području ove općine zbog velikog požara koji je izbio 2. augusta.

U saopćenju kabineta načelnika navedeno je da je Odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće donesena na prijedlog Općinskog štaba civilne zaštite.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

“Ovom Odlukom proglašava se stanje prirodne nesreće uzrokovano velikim požarom otvorenog prostora, nastalog 2. augusta 2022. godine, na dijelu područja Općine Neum, i to za naseljena mjesta: Podžablje, Broćanac, Praovice i Prapratnica”, navedeno je u saopćenju.

U saopćenju se navodi kako su u požaru stradali brojni maslinici iz kojih su svake godine brojnim priznanjima nagrađivana maslinova ulja, ali i da je uništen veliki broj pčelinjaka i košnica te drugih kultura koje se uzgajaju na ovom području.

- Advertisement -Kakajnski Oglasi - Najveći oglasnik u Kaknju MegaOglasi - Brza prodaja i kupovina

“Općina Neum i njeni stanovnici pretrpjeli su ogromnu štetu koja će se tek zbrajati”, pojašnjeno je.

Dalje se ističe kako je smirivanje stanja na terenu nastupilo nakon puna tri dana neprestanog gašenja domaće vatrogasne službe, brojnih mještana, vatrogasnih službi iz susjednih općina i gradova i u konačnici uz pomoć helikoptera Oružanih snaga BiH koji su na teren stigli drugi dan požara.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

“Načelnik općine Neum se ovim putem još jednom zahvaljuje svim vatrogascima, iz svih vatrogasnih službi, dobrovoljcima i mještanima, Oružanim snagama BiH i svima onima koji su na bilo koji način pomogli u ovim teškim danima za općinu Neum”, zaključeno je u saopćenju.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Nova studija opovrgava postojanje mikroorganizama kod nerođenih beba

Međunarodni tim naučnika otkrio je nedostatke u studijama koje...

Nastavlja li se rast kamatnih stopa na kredite

Kamatne stope na stambene kredite u Bosni i Hercegovini...

Proizvodi ‘Laste’ od iduće sedmice i na policama trgovačkih centara u Sloveniji

Nakon manje od godinu dana otkako je ponovo otvorena,...

Trinaestgodišnji Kemal treba našu pomoć

Udruženje Mali ljudi velikog srca pokrenulo je Apel za...