Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Privlačne cijene: Neumski hoteli rasprodani za doček Nove godine

Neum će u vrijeme novogodišnjih praznika ugostiti više od dvije hiljade turista, a slobodnih mjesta u neumskim hotelima više nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Oni koji su odlučili otvoriti hotele u ovom periodu popunili su svoje kapacitete. Imat ćemo četiri hotela otvorena i zajedno s još nekoliko manjih, porodičnih hotela imat ćemo oko 2.000 gostiju što je pristojan broj s obzirom na to da nismo imali običaj raditi u vrijeme Nove godine”, kazao je u razgovoru za Fenu potpredsjednik Udruge hotelijera Neum Davor Krešić.

Zanimljivo je da će Novu godinu u jedinom bh. gradu na moru dočekati mahom strani turisti.

“Devedeset posto su to gosti koji dolaze izvana, Nijemci, Austrijanci, Slovenci i Poljaci”, kazao je Krešić.

Jedan od razloga zašto su izabrali upravo Neum su konkurentne cijene. Cijena aranžmana u nekom od neumskih ugostiteljskih objekata u novogodišnjoj noći je od 100 do 150 maraka s uključenom hranom i pićem, dok je cijena polupansiona u neumskim hotelima od 80 do 140 maraka po osobi. Krešić se osvrnuo i na turističke rezultate ostvarene u 2023. godini, kazavši kako su turistički radnici više nego zadovoljni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sezona je bila odlična. Imali smo fizički rast broja noćenja od pet do 10 posto, ovisno od hotela do hotela, a rast prihoda bio je još veći. Već smo u pripremama za novu sezonu, booking je dobar, najave su dobre i nadamo se i očekujemo jako dobru i uspješnu 2024. godinu”, istaknuo je.

Cijene aranžmana u sljedećoj godini bit će na nivou ovogodišnjih.

“Nemamo puno prostora za rast, možda eventualno za 5-6 posto kako bismo pratili inflaciju”, ocijenio je Krešić.

Problem s kojim će se neumski hotelijeri boriti ne samo sljedeće godine nego i dalje u budućnosti, je nedostatak radne snage.

“Radnika jednostavno nema. Svi se borimo kako znamo i umijemo. Ono što će 2024. godina donijeti je to da ćemo vjerovatno morati uvoziti radnu snagu jer domaćih radnika nema”,  kazao je Krešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je u pitanju visina plaća u Nemu, Krešić kaže kako se u hotelijerstvu one na nivou prosječne prosječnu plaće u Federaciji BiH i više.

“Mislim da su to pristojne i dobre plaće. Mi raspisujemo konkurse na koje se niko ne javlja. Imamo stalnu radnu snagu što je dobra okosnica, ali sezonaca jednostavno nema i prisiljeni smo uvoziti radnu snagu”, kazao je na kraju razgovora potpredsjednik Udruženja hotelijera Neum Davor Krešić.