Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Premijer Bašić: Naši doktori zaslužuju sva priznanja ovog svijeta, najveći problemi u ZDK su kadrovi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novimenovani premijer Zeničko-dobojskog kantona, Mirnes Bašić, bio je gost emisije Dobar dan BiH, koja se emitira na Hayat televiziji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bašić je istakao da je trenutna epidemiološka situacija u Zeničko-dobojskom kantonu nepovoljna.

  • Mi trenutno imamo 1.880 pozitivnih slučajeva, na bolničkom liječenju imamo 138 u Kantonalnoj bolnici Zenica i 57 u Općoj bolnici Tešanj. Imamo 15 bolesnika na respiratorima. Imajući u vidu sve te podatke u zadnjih par dana broj zaraženih opada, što nas raduje, u vjerujemo da će sa pridržavanjem propisanih mjera i naredbi, situacija sve biti bolja i bolja.

Zdravstvene ustanove na području Zeničko-dobojskog kantona u prva tri mjeseca 2021. godine registrovale su 398 smrtnih slučajeva uzrokovanih oboljenjem COVID-19, što je gotovo jednako broju preminulih u 2020. godini.

Prošle godine je zabilježena smrt 424 osobe, podaci su Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

  • Imajući u vidu da broj pozitivnih na području ZDK do sada je 9.500 oboljelih, to je testirano PCR testiranjem, međutim, oko 2.500 imamo testiranih i brzim antigenskim testovima, tako da je 12.500 pozitivnih slučajeva na području ZDK, pa kada to podijelimo sa ukupnim brojem umrlih od 860, dođe se do manjeg procenta. Međutim, to nije opravdanje, i taj broj od 860 je velik broj preminulih u proteklom periodu.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • U razgovoru sa ministrom Jupićem došli smo do zaključka da u trećem valu pacijenti dolaze sa težom kliničkom slikom i da je to jedan od razloga, isti je tretman naših bolesnika u Kantonalnoj bolnici i Općoj bolnici, sa istim aparatima i istim kadrovima, međutim, pacijenti nam dolaze sa težom kliničkom slikom i iz tih razloga je povećana smrtnost – kazao je premijer Bašić.

Medicinski radnici više od godinu daju i više od svog maksimuma, i sigurno su iscrpljeni, a premijer Bašić kaže da je ovaj kanton u pandemiju ušao dosta oslabljen za razliku od nekih drugih kantona koji imaju kliničke centre.

  • Mi smo u ovu pandemiju ušli sa oskudnim kadrom, sa šest infektologa i 15 anesteziologa i to nam je najveći problem sve ovo vrijeme. Međutim, dobrom organizacijom, prvenstveno, dobrim radom kriznog štaba, više od godinu dana Vlada ZDK se nije petljala u rad Kriznog štaba i sve odluke je donosila struka i Vlada je to poštovala. Naši „heroji u bijelom“, naši doktori zaslužuju sva priznanja ovog svijeta. Pogotov u kakvim uslovima se radi. Naša bolnica je stara bolnica, i mi planiramo da u narednom periodu da rekonstruišemo bolnicu, da bar naši medicisnki radnici dobiju adekvatne prostorije za rad. Međutim, mi se trudimo, i prošlu i ovu budžetsku godinu, dosta sredstava smo dali. Prošle godine preko 7 miliona KM u bolast zdravstva, ve godine planiramo devet miliona, to je opet nedovoljno, međutim mi se uzdamo samo u sredstva Zeničko-dobojskog kantona. Ima najava i sa viših nivoa, ako dođu, dobrodošla, mi ćemo to sve adekvatno uložiti u zdravstvo – istakao je premijer ZDK.

  • Najveći problemi u ZDK su kadrovi. Mi imamo dovoljno smještajnih kapaciteta, dovoljno kreveta. Menadžmet Kantonalne bolnice je kiseoničku infrastrukuru razvio na dosta odjela i što se tiče kapaciteta imamo, ali svi ti pacijenti se ne mogu opslužiti sa kvalitetnom medicinkom uslugom. Pandemija nas je sve iznenadila, tako da skorije vrijeme treba razmišljati o novim specijalizacijama ovog kadra, da bi kroz neko vrijeme imali adekvatan kadar. Prvenstveno brizi menadžmenta i doktora koji rade u covid odjeljenjima, ova situacija je još uvijek dobra i ja ne vjerujem da će doći do pucanja zdravstvenog sistema.

Koronavirus ostavlja ogromne posljedice ne samo na zdravlje, nego i na ekonomiju. Znamo da Tešanj bilježi pozitivne poslovne rezultate usprkos pandemiji, ali šta je s cijelim kantonom, šta je s ostalim općinama?

  • Mene raduje, prema statističkim podacima da ZDK nije toliko pogođen ovom pandemijom, pogotovo naš privredi kraj, naprimjer Tešanj. Privrednici su iskoristili ovu pandemiju u najboljem smislu. Vlada ZDK je imala i određene mjere pomoći i vjerujem i da su i one pomogle – kazao je, između ostalog, premijer ZDK Mirnes Bašić, gostujući u emisiji Dobar dan BiH.

(Hayat.ba)

- Marketing -