Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Povodom zagađenja rijeke Bioštice: Oglasili se iz rudnika “Olovo”

Iz rudnika “Olovo” oglasili su se saopćenjem za javnost povodom izlijevanja glinovite vode u rijeku Biošticu i Krivaju. Ističu kako je do izlijevanja došlo zbog pomjeranja tla u noći između ponedjeljka i utorka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Tom prilikom manji dio dna privremenog jalovišta je propao i prouzrokovao izlivanje glinovite vode koja je po svemu sudeći podzemnim tokovima stigla do rijeke Bioštice, saopćili su.

Proizvodnja u rudniku je, kako kažu, obustavljena na zahtjev menadžmenta.

– Nadležne službe su na terenu i ispituju se sve okolnosti, a mi ćemo na vrijeme obavijestiti javnost o rezultatima. Također, svi potrebni uzorci u rijeci su uzeti da bi se utvrdilo eventualno odstupanje od kontrolnih uzoraka, kako bi bili sigurni da eventualno nije došlo do zagađenja životne okoline, istaknuto je.

Poručili su da u ovom rudniku prilikom izdvajanja metala iz prirodne rude olova nisu korištene nikakve opasne materije (hemikalije i reagensi), već isključivo voda u procesu poznatom kao gravitacijska separacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Naš rudnik je posvećen poštovanju najviših standarda u radu, koristeći najsavremenije dostupne tehnologije i uvijek se trudeći da imamo minimalni utjecaj na okoliš. Imamo potpunu projektnu dokumentaciju za poslove koje obavljamo, sva potrebna odobrenja i potpuno poštujemo sve zakonske i podzakonske akte. Nakon utvrđivanja obima štete na infrastrukturi i činioca koji su do nje doveli, menadžment rudnika će preduzeti odgovarajuće mere radi popravke i poboljšanja sigurnosti na lokaciji, zaključeno je.