― Marketing ―

Povećana potražnja: Cijene “zelene energije” skočile za 30 posto

- Marketing -

Cijene struje iz solarnih i vetrolektrana na vodećim svjetskim tržištima skočile su skoro 30 posto za godinu dana, jer se proizvođači bore s haosom u lancima snabdijevanja i rastom svih troškova – od nabavke dijelova do troškova rada, navodi se u studiji kompanije LevelTen Energy objavljenoj danas.

Ugovorne cijene za obnovljive izvore energije (OIE) uzletjele su za 28,5 posto u Sjevernoj Americi i za 27,5 procenata u Evropi prošle godine, prema kvartalnom indeksu LevelTen Energyja, koji prati sklapanje ugovora za kupovinu električne energije (PPA), prenosi Reuters.

Samo u prvom kvartalu ove godine cijene su porasle za 9,7 posto u Sjevernoj Americi i za 8,6 posto u Evropi, saopštio je LevelTen.

- Marketing -

Ekonomski, logistički i poremećaji na tržištu rada tokom pandemije korona virusa pogoršali su se nakon ruskog napada na Ukrajinu, preokrenuvši trend 10-godišnjeg pada cijena u sektoru obnovljive energije.

Postoji rizik da bi dalje povećanje cijena moglo da ukoči rast potražnje u vrijeme kada Ujedinjene nacije pozivaju na bržu ekspanziju korišćenja čiste energije kako bi se izbjegli najgori efekti klimatskih promjena i zagrijavanja planete, ocjenjuje britanska agencija.

Otežavajući izazov za ovaj sektor u Sjevernoj Americi predstavlja neizvjesnost da li će američki zakonodavci produžiti poreske olakšice za pogone OIE, što je dio agende predsjednika Džoa Bajdena o klimatskim promjenama.

Proizvođače zabrinjava i istraga Ministarstva trgovine SAD pokrenuta ove godine koja bi mogla da dovede do podizanja tarifa na uvoz solarnih panela iz Azije, što bi dodatno povećalo troškove proizvodnje.

U Evropi, rat u Ukrajini je naveo vlade da pokušaju da smanje zavisnost od prirodnog gasa iz Rusije, dodatno podstakavši ionako snažnu potražnju za obnovljivom energijom.

Rat je „posljednja kap koja je prelila času na ovom tržište koje je već odranije pod velikim tenzijama zbog cijena“, kaže Oskar Perez, partner u kompaniji K-Energy sa sjedištem u Španiji, navodi Reuters.

- Marketing -