Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Poslovno čudo na sjeveru Bosne: Bh. kompanija udvostručila profit i zaradila gotovo 10 miliona KM u prošloj godini

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kompanija BIMAL iz Brčkog, koja se bavi proizvodnjom ulja, udvostručila je profit i 2022. godinu zaključila sa 9,9 miliona maraka neto dobiti, pokazuje finansijski izvještaj tog društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslovni prihodi kompanije u 2022. godini su premašili 257 miliona i za 87 miliona su viši od istih prihoda u 2021. godini, što je prvenstveno posljedica rasta prihoda od prodaje učinka.

Poslovni rashodi odnijeli su lani BIMAL-u 246 miliona i takođe imaju rast i to za 84 miliona u odnosu na rashode u 2021. godini usljed rasta materijalnih troškova, ali i plata zaposlenih, javlja Bloomberg Adria.

Dobit redovne aktivnosti kojom je firma zaključila prošlu godinu premašila je 10 miliona KM, a nakon ostalih prihoda i rashoda neto dobit perioda iznosila je 9,9 miliona KM i za pet miliona je viša od profita koji je kompanija bilježila godinu ranije. 

Dugoročne obaveze BIMAL-a povećane su sa 20,4 na 22,9 miliona KM, a kratkoročne sa 67,7 na 91,9 miliona KM. Kapital je smanjen sa 85 na 81 milion KM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kompaniji navode da su u 2022. godini ukupno isplatili dividendi u iznosu od 2,45 miliona KM.

“Ostvarena je značajna prodaja na novim tržištima u Evropskoj uniji, te je povećana prodaja specijalnih ulja”, ističu u BIMAL-u i dodaju da je do povećanja vrijednosti imovine došlo zbog značajnijeg povećanja vrijednosti zaliha.

Lani su zapošljavali u prosjeku 291 radnika, 15 više nego u 2021. godini.

Većinski vlasnici BIMAL-a su Seed Oil Holdings GmbH i STUDEN & CO HOLDING iz Beča (Austrija).

- Marketing -