Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Poslodavac iz snova: Svakom novom radniku bonus dobrodošlice od 1.500 eura – “Hitno nam treba radna snaga!”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon godina restrukturiranja i ukidanja radnih mjesta, banka Commerzbank u Njemačkoj će do 2034. trebati gotovo 20.000 novih radnika, piše Fenix Magazin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Bit će vrlo teško pronaći dovoljno osoblja na trenutnom tržištu rada”, istaknuo je tamošnji menadžer koji u toj kompaniji radi od siječnja ove godine.

U istočnoj Evropi banke već sada isplaćuju bonuse novim radnicima između 1.000 i 3.000 eura, a u Njemačkoj bonus za svakog novog radnika iznosi 1.500 eura.

Direktorica ljudskih resursa banke istaknula je da će kroz deset godina baby boomeri koji trenutno rade u kompaniji otići u penzju. Uz prirodnu fluktuaciju koja će se povećati, svake će godine morati zaposliti oko 2.000 novih radnika. Otprilike polovicu u Njemačkoj, a ostatak na lokacijama u inostranstvu.

“To je jedini način na koji možemo održati planirani broj radnih mjesta s punim radnim vremenom”, poručila je direktorica ljudskih resursa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 2008. godine i preuzimanja posrnule Dresdner banke, ova je kompanija primarno usmjerena na štednje i otpuštanje osoblja. Sada, ističu, kreću u novom smjeru.

“Moramo privući puno ljudi koji su na tržištu rada, i to velikom brzinom”, kazala je direktorica ljudskih resursa, piše  Fenix Magazin.

- Marketing -